FOTO: "Opera ultima" - Teme Francuske revolucije žive i danas

Premijera Novosadskog pozorišta, "Opera ultima" u režiji Kokana Mladenovića, zakazana je za subotu, 9. marta.
Premijera Novosadskog pozorišta, "Opera ultima" u režiji Kokana Mladenovića, zakazana je za subotu, 9. marta.

Mladenović kaže da je pomoću dela "Seviljski berberin" i "Figarova ženidba" Pjera Bomaršea želeo da prikaže današnju situaciji u društvu, kroz prizmu jednog pozorišta kom država diktira repertoar.

"Mi smo počeli od jedne pretpostavke, da Novosadsko pozorište dobija direktivu od vlasti da u svoj repertoar mora da uvrsti i operu, iako za to nema uslova i što je ansambl dramski, a ne operski. Međutim, oni, uplašeni zbog svojih plata, rešavaju da odgovore zahtevima gradskih čelnika i zaista naprave operu", kaže reditelj i dodaje da je želeo da u potpunosti iskoristi sjajan pevački potencijal novosadskih glumaca.


On objašnjava da je predstava podeljena na dva dela, od koja je prvi komični, a drugi ima za cilj da publici objasni da današnji besmisao i korumpiranost sistema nije ekskluzivan za Srbiju 21. veka.

"Drugi deo je crni deo i u njemu mi apropo tema koje je Bomarše uneo u 'Figarovu ženidbu', tema koje su zapravo pokrenule Francusku revoluciju, govorimo o današnjoj situaciji. Bomarše navodi korupmirano društvo, raspad sistema vredosti, ljubav kao stvari trgovine i trivijalnosti i svetu bez emocija", kaže Mladenovićon.


Kokan Mladenović već je dva puta s velikim uspehom režirao u Novosadskom pozorištu. S njegovom "Pomorandžinom korom" ovaj teatar je osvojio šest Sterijinih nagrada, a inscenacija Madačeve "Čovekove tragedije" dobila je izvanredne kritike u Mađarskoj, gde je igrana u čuvenom budimpeštanskom pozorištu Barka. (M.Sovilj – miodrag@021.rs)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.