SNS traži vanredne pokrajinske izbore

Srpska napredna stranka je predala je Skupštini Vojvodine zahtev za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u pokrajini, rekao je danas novinarima potpredsednik ove stranke Igor Mirović.  
Srpska napredna stranka je predala je Skupštini Vojvodine zahtev za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u pokrajini, rekao je danas novinarima potpredsednik ove stranke Igor Mirović.

 

Ideja naprednjaka je da sadašnji predsednik Vlade Vojvodine, Bojan Pajtić podnese ostavku na to mesto, čime bi se stvorili uslovi da predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor raspiše vanredne pokrajinske izbore. Prema njegovim rečima, oni ne očekuju da se to desi za mesec ili dva, već u nekom razumnom roku od šest meseci do godinu dana.

Kao razloge za raspisivanje vanrednih izbora, Mirović je naveo poslednje izborne rezultate na ponovljenom glasanju za Skupštinu Vojvodine u tri izborne jedinice, zatim aferu oko Razvojne banke Vojvodine, aferu oko kreditiranja Demokratske stranke iz te iste banke i još nekoliko aktuelnih tema. "Kap koja je prelila čašu su poslednji izboru u Srbobranu, Zrenjaninu i Apatinu, ali od ranije i odluka Ustavnog suda (kojom su osporene brojne nadležnosti Vojvodine) što znači da smo imali neustavan okvir po kom su poslednji izbori sprovedeni", rekao je Mirović i pozvao Pajtića da podnese ostavku zbog ovih razloga "ali i brojnih afera koje su sktrivane od očiju javnosti".

Šef poslaničke grupe DS u Skupštini Vojvodine Borislav Novaković, rekao je da je to "šegačenje sa izbornom voljom građana Vojvodine" i da vladajuća koalicija ima stabilnu većinu od 76 poslanika, te da ne vidi nijedan jedini razlog za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

Ištvan Pastor je novinarima rekao da nije detaljno pročitao Mirovićev zahtev, ali mu se na prvi pogled čini da nema elemenata za raspisivanje vanrednih izbora. Prema njegovim rečima, pravila su vrlo stroga i izbori se ne mogu raspisivati na osnovu rezultata ponovljenih izbora u tri opštine. "Takva diskusija se može voditi u emisiji, kafani ili političkoj raspravi, ali raspisivanje izbora nije ta disciplina. Raspisivanje izbora je je pravilima izuzetno čvrsto defiinisano i samo ti okvitri su mogući za predsednika Skupštine. Ja u ovom momentu ne vidim nijedan elemenat zbog kojeg bi trebao da posegnem za time", rekao je Pastor.

  • Voja

    09.03.2013 09:36
    Izbori su potrebni i tada bi imali potpuno drugaciji raspored stranaka u parlamentu.
  • 08.03.2013 11:18
    Djina
    Veoma interesantno da DS olako poziva i traži republičke izbore, i to sa rejtingom 13 % na 41$ koji ima SNS. Sa sve krizom i razdorom u redovima, a u pokrajni ne žele na izbore do 2016. i tvrde kako su jaki, sigurni i bolji od SNS.
  • 08.03.2013 09:23
    Novosađanka
    Zar nije manipulacija oko kredita za finansiranje dovoljan razlog za izbore? Afera vezana za banku, Elezović, raspad i pucanje stranke po svim šavovima? Sramota treba da vas bude, i vi ste mi neke demokrate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.