Nepravilnosti u poslovanju Elektrovojvodine

Državna revizorska institucija naišla je nepravilnosti u poslovanju Elektrovojvodine.
Državna revizorska institucija naišla je nepravilnosti u poslovanju Elektrovojvodine.

Kako je navedeno u izveštaju, njihov osnovni kapital je u poslovnim knjigama zaključno sa 2011. godinom iznosio oko 33,5 milijardi dinara, ali kod Agencije za privredne registre, upisan je u iznosu manjem za 7,7 milijardi, piše Radio-televizija Vojvodine.

Osim toga, društvo je bez postupka javne nabavke zaključilo ugovore sa ponuđačima za usluge higijenskog održavanja, fizičko-tehničkog obezbeđenja, ugostiteljske usluge i održavanje elektroenergetskih objekata. Vrednost tih ugovora na godišnjem nivou iznosi oko 190 miliona dinara.

Takođe, javnost nije bila obaveštena putem "Službenog glasnika" o zaključenim ugovorima, vrednim za nabavku elektromontažnih radova na investicionoj izgradnji i održavanju svojih elektroenergetskih objekata, priključaka, kao i o javnim nabavkama male vrednosti. Ukupno, reč je o troškovima koji dosežu 1,7 milijardi dinara.

Međutim, čak i u slučaju kada je javna nabavka pokrenuta, a njena ukupna vrednost je iznosila 29 miliona, u planovima su predviđena sredstva iznosila tek nešto preko pet miliona.

Još jedna informacija na koju je revizor skrenuo pažnju, jeste procenjena vrednost nekretnina, postrojenja i opreme društva, koja je na početku 2011. godine u odnosu na poslednju knjigovodstvenu vrednost, obavljenu 2007, veća za oko 100 odsto.

"S obzirom na to da, prema prirodi i karakteru, kod navedenih poslovnih sredstava promene vrednosti nisu intenzivne i česte, ne možemo sa sigurnošću potvrditi da navedena procena vrednosti na dan 1. januara 2011. godine realno odražava stvarnu tržišnu fer vrednost Društva", navodi revizor.

Još jedan od problema na koji je revizor skrenuo pažnju jeste značajan gubitak električne energije, koji je te godine iznosio preko milion megavat časova, odnosno više od desetine ukupno nabavljene energije.

  • pec perec

    10.03.2013 09:14
    MA
    Apsolutno se slažem da su nam sve muzike odavno odsvirane.Ali nije ta pesma odovorna za stanje(a zna se ko dovodi do takvih stanja,a ko ih zapravo i dozvoljava).Samo ne bi trebalo da obrazovanom čoveku smeta muzički deo istorije koja je svakako bila časnija nego danas.Pa da nam nije sve kako ne valja ne bi postojo ni Pink,...a možda je to sve zajedno deo mahinacija i skrnavljenja.
  • Ovde

    09.03.2013 06:29
    Tamo
    Opstepoznato,u firmama,gde partijski i politicki kadrovi vode ekonomiju,nema poslovnog uspeha,ili ga ima minimalno,jer se dosta profita"odlije".
    Kada bi firme bile vodjene iskljucivo ekonomskim i trzisnim principima,druga prica.
    Zato se politika uplice u vlast!
  • 08.03.2013 22:08
    Ako procesljaju
    naci ce 'nepravilnosti' u svim drustvenim preduzecima sirom nam Srbije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.