Liste čekanja preduge za većinu onkoloških bolesnika

Na otpočinjanje radiološke terapije u Srbiji najduže se čeka na Institutu u Sremskoj Kamenici, od dva do četiri i po meseca, a na čekanju je 300 pacijenata, kaže direkor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Zoran Rakočević.
Na otpočinjanje radiološke terapije u Srbiji najduže se čeka na Institutu u Sremskoj Kamenici, od dva do četiri i po meseca, a na čekanju je 300 pacijenata, kaže direkor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Zoran Rakočević.

Prema njegovim rečima, stopa smrtnosti onkoloških pacijenata u Srbiji veća je nego u razvijenim zemljama, jer se kod većine bolest dijagnostikuje kasno.

"Optimalno vreme za početak radio-terapije je četiri do šest nedelja po završetku operativnog zahvata. Sve preko toga kvari rezultate efikasnosti lečenja", kaže Rakočević.

Od 12 postojećih zračnih aparata u Srbiji, sada je u funkciji deset, dok su po jedan aparat u Nišu i Kladovu u kvaru. "Nabavkom još četiri aparata za radio-terapiju i radom u dve smene, liste čekanja u pet onkoloških centara u Srbiji mogu biti svedene na dve do tri nedelje", rekao je Rakočević.

On dodaje da je planom budžeta Ministarstva zdravlja odvojeno deset milijardi dinara za nabavku novih aparata i opremanje onkoloških centara u kojima se sprovodi zračna terapija.

  • Insajder

    11.03.2013 06:31
    sa Instituta
    Liste čekanja u Kamenici,odnosno jedinom Radioterpiskom centru u Vojvodini su od VEĆ nedopustivih 2 meseca do 1 GODINE !!!!!!
    Znači svi su osudjeni na kraj,a da ne govorimo koliko se pacijenata na Onkološkim kozilijumima skreće sa Zračenja i daju im se drugi modaliteti lečenja............Gospodo užas i niko ne reaguje
  • Sovra

    11.03.2013 06:04
    Zdravstvo nam je kao u Africi.
  • 10.03.2013 20:00
    Uh! Ponovo iste laži.
    Svojevremeno je dr. Bogdanović da bi se oprao od krivice na izveštaju napisao da se moja majka nije javila na vreme: a dolazila je žena pre dijagnoze redovno pune dve godine da je on svo to vreme ne bi poslao čak ni na kakav radiološki pregled. Toliko o tome. Tresla sam se i dugo nisam mogla da spavam. Razmišljala sam bez prestanka na koji način da mu se osvetim pošto pravda očigledno u Novom Sadu ne funkcioniše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.