Noćna pedijatrija od večeras u Vršačkoj

Noćna pedijatrijska dežurstva od večeras pripadaju Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u ambulanti u Vršačkoj 28.
Noćna pedijatrijska dežurstva od večeras pripadaju Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u ambulanti u Vršačkoj 28.

Tri pedijatrijska tima iz Doma zdravlja i jedan pedijatar i medicinska sestra iz Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" noću će zbrinjavati najmlađe Novosađane u Vršačkoj ulici, dok se ne pronađe adekvatan gradski prostor za tu namenu.

Dr Zita Belić iz Zavod za hitnu medicinsku pomoć napominje da se ordinacija pedijatra nalazi na prvom spratu zgrade, da se ulazi na glavni ulaz, iz ulice Jovana Popovića, a da je radno vreme svako veče od 20 časova do 8 časova ujutro.

"Mi smo sve propreme sproveli do kraja, tako da pedijatri večeras spremno dočekuju bolesne mališane", dodala je dr Brlić.

Međutim, roditelji su zabrinuti za uslove ambulante u kojoj će se odvijati noćna pedijatrija. Naime, u njoj se preko dana leče odrasli, a uveče, bez sterilizacije, ulaze bolesni mališani. Zaposleni u Hitnoj pomoći za Blic kažu da se pribojavaju zbog te činjenice, jer odrasli mogu da zaraze decu, i obrnuto.

Član Gradskog veća Petar Novaković kaže da sterilizacija nije potrebna, već je dovoljno da se prostor dezinfikuje između dnevne i noćne smene. On ipak dodaje da će uskoro biti nađen prostor u kom će trajno biti smešteno noćno pedijatrijsko dežurstvo, ali da "ne može sve odjednom da se reši".

  • Novosadjanka

    11.03.2013 20:45
    NOĆNO DEŽURSTVO SLUŽI ZA HITNE SLUČAJEVE
    Noćno dežurstvo služi za zbrinjavanje iznenadno nastalih težih oboljenja, povreda i stanja, gde je neophodno ukazati medicinsku pomoć bez odlaganja. Tako da neće biti druge terapije sem urgentne, koja se mora dati odmah. Ili će se oboleli uputiti odmah, bez odlaganja u bolnicu.
    Provetravanje prostorija je dovoljna mera za sprečavanje kapljičnih infekcija.
    Ne radi se ovde o direktnom kontaktu sa odraslima.
    Nije to hirurška sala pa da su potrebni sterilni uslovi.
  • Nada Dobrić

    11.03.2013 14:08
    Debilizacija
    ...."Član Gradskog veća Petar Novaković kaže da sterilizacija nije potrebna, već je dovoljno da se prostor dezinfikuje između dnevne i noćne smene".... Dakle, nemam šta da dodam. Naslov za ovu vest : "Debilizacija zdravstvene zaštite za decu"Ili što reče Ministarka , otprilike, ovako....Svako će morati sam da odluči da li će voditi dete kod lekara...
  • Novosađanin

    11.03.2013 12:49
    A gde su recepti
    Od večeras će se videti da li je noćna zdravstvena zaštita dece u Novom Sadu zadržala bar isti nivo u odnosu na prošlih 30 godina ili je unazađena prvenstveno nestručnim i neodgovornim ponašanjem svih koji trenutno rukovode i odlučuju o zdravstvenoj zaštiti.Ako roditelj nakon pregleda bolesnog deteta ujutro mora da ide kod izabranog pedijatra po recept (pedijatri koji od večeras dežuraju nemaju pravo na pisanje recepata) pa tek onda u apoteku, onda neko mora da snosi odgovornost.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.