"Naši" objavili spisak potpisnika za osnivanje Vojvođanske partije

Ekstremističi pokret "Naši" danas je objavio imena osoba koje su dale potpis za osnivanje Vojvođanske partije, a iz te stranke su najavili tužbu protiv ove ultradesničarske organizacije.
Ekstremističi pokret "Naši" danas je objavio imena osoba koje su dale potpis za osnivanje Vojvođanske partije, a iz te stranke su najavili tužbu protiv ove ultradesničarske organizacije.

Ekstremisti su uz saopštenje dostavili medijima spisak više od 10.000 osoba, kojima su objavili puno ime i prezime, datume rodjenja i mesto u kojem žive. Oni su optužili Vojvođansku partiju da je falsifikovala potpise više od 1.000 osoba, i naveli da je to razlog objavljivanja liste.

Poverenik za zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić kaže da je još ranije upozorio predstavnike organizacije SNP Naši da ne objavljuju spisak osnivača Vojvođanske partije jer je to u suprotnosti sa zakonom.

Šabić je agenciji Beta rekao da je predstavnika SNP "Naši" upozorio da bi tako nešto bilo direktno suprotno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, kao i da bi čak moglo predstavljati i krivično delo iz člana 146. Krivičnog zakonika.

"Samo smo hteli da malo zapretimo"

Dodao je da je predstavnika SNP Naši Igora Marinkovića, kojeg je primio 1. marta na Marinkovićev zahtev, upozorio i da bi ih objavljivanje spiska osnivača Vojvođanske partije moglo suočiti sa opravdanim reakcijama velikog broja građana o čijim podacima se radi.

"U razgovoru sam ukazao i na to da prema članu 16. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, podaci o pripadnosti političkoj stranci spadaju u kategoriju naročito osetljivih podataka. Na kraju razgovora Marinković je izjavio da 'njegova organizacija nije ni imala nameru da objavi spisak već samo da zapreti' i ukaže na ozbiljnost problema", naveo je Šabić.

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić kaže da spisak koji su objavili SNP "Naši" nije zvanični spisak osnivača Vojvođanske partije, i optužio ih da nastavljaju praksu sastavljanja "crnih lista za odstrel".

"Zbog iznošenja u javnost ovih podataka podnećemo odgovarajuće krivične prijave, pre svega kako bismo zaštitili osobe koje su se našle na najnovijem spisku SNP 'Naši'. Ovo je zapravo njihov najnoviji spisak za odstrel, čime je ugrožena bezbednost građana koji su na spisku", rekao je Odžić.

On je ponovio zahtev da SNP "Naši" budu zabranjeni, a delovanje pojedinaca iz te organizacije sankcionisano, "pre nego što bude kasno".

  • Konana

    12.03.2013 17:23
    A kako su došli do spiska? Opet BIA doturila? Ovi nesretnici imaju toliko prekršaja već i niko da im da packu, što samo dodaje tvrdnji da su deo bezbednosnih službi.
  • Telep

    12.03.2013 13:54
    Ajde sad ponovo izadjite, nisam imao nameru, ali cu sada rado da potpisem taj spisak, sa sve licnim pecatom. Jer ova g***na iz "njihovih" ne mogu ni da slusam ni da gledam. Neka se nose iz mog sora.
  • 12.03.2013 13:13
    Jadnici, leče komplekse zbog malih penisa. Marš iz Vojvodine!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.