FOTO: Komšijama zazidao prozore i ostavio ih bez svetlosti i vazduha

Stanari zgrade u ulici Branka Ćopića na Adicama imaju problem sa komšijom koji je pre mesec dana počeo da gradi objekat odmah uz njihovu zgradu i praktično im zazidao terase i prozore.
Stanari zgrade u ulici Branka Ćopića na Adicama imaju problem sa komšijom koji je pre mesec dana počeo da gradi objekat odmah uz njihovu zgradu i praktično im zazidao terase i prozore.

Osam stanova u kojima živi petnaestak Novosađana ostaće bez svetlosti i vazduha, a sporna je dozvola za izgradnju za koju stanari tvrde da nije legalno dobijena.

Penzionerka Vera Kulevski koja živi u prizemlju već je u potpunom mraku, jer joj je terasa pregrađena, svetlost do nje dopire, stvorila se vlaga nakon kiše, a sada otpada i malter. Ona strahuje za svoj stan u slučaju požara, a ne želi ni da pomišlja na zimu, sneg i probleme koji će je snaći kada sa susedne zgrade počne da se otapa direkto na njenu terasu.

"Preselio se na pola našeg placa, umesto da pređe na drugu stranu, gde ima prostora. Kaže nam da hoće da njegova deca imaju intimu, kao da bi mu privatnost bila narušena da se samo malo pomerio. Osuđeni smo da zbog njegove bahatosti gledamo u zid i živimo u mraku", navodi ona za Radio 021.

Još jedan od oštećenih stanara, Nikola Tošić, kaže za Radio 021 da je plac kupljen prošle godine, a da je ove godine podnesen zahtev za dobijanje građevinske dozvole. On napominje da se odmah nakon početka radova obratio Gradskoj upravi za urbanizam, ali je njegov zahtev odbijen.

- Zakonski je dozvoljeno da, ako se nekom  investitoru izda građevinska dozvola, komšije imaju pravo da se umešaju u to ako smatraju da su tom gradnjom ugroženi. Istog dana sam podneo zahtev u sekretarijatu za izdavanje građevinske dozvole, da bi mi rekli da moram doneti dokaz da sam vlasnik zemljišta. Rekao sam im da nisam vlasnik zemljišta, već vlasnik stana i odneo im ugovor koji mi je overen u Sudu, da bi mi samo rekli da oni to ne priznaju. Zamislite, država ne priznaje svoje institucije, a zato njemu mogu da priznaju da ovako gradi - negoduje Tošić.

On kaže da su mu u odeljenju šefa za izdavanje građevinske dozvole rekli da investitor ima prava da gradi, da ne vide šta je sporno jer su oni samo potpisali projekat koji su dobili od "Urbanizma".

S druge strane, Tošić smatra da u "Urbanizmu" nisu ni pogledali projekat koji potpisuju, jer ne može da poveruje u to da su mogli investitoru da dozvole da gradi direktno uz njihovu zgradu. Građevinska inspekcija je nekoliko puta dolazila, ali ne mogu ništa da urade jer investitor ima građevinsku dozvolu.

Tošić se pita kako je vlast mogla da dozvoli takvu gradnju i sumnja da iza svega stoji korupcija, odnosno da je neko "dobro platio dozvolu". Prva dva stana u prizemlju već su u potpunom mraku, a stanari prvog i drugog sprata imaće nešto malo svetlosti, jer je u planu da zgrada bude visoka 12 metara. (Suzana Stojićević - suzana@021.rs)

  • Sasa

    12.12.2022 13:43
    pravo
    Po pravu prozor nema veze gde je taj koji je kupio video je da je prozor i naravno ne moze da gradi preko prozora, vec do nize ivice i udaljen 1m od komsije...ako je prethodni vlasnik dozvolio gradnju na medji i prozor i niko se nije bunio 1 do 5 godina to je zateceno stanje tako da to po pravu ne moze da se gradi uz komsijin prozor be obzira na medju..ljudima je ulazeno u njihovo, preko nedje ali zateceno stanje je zateceno
  • 23.10.2013 15:03
    kakav komšija to je egoista
    Samo sebičnjaci, dupeuvlakači i ljubitelji svoje guzice ovako šta rade.
  • zaxice

    22.10.2013 20:34
    stanari nelegalne zdrade da se zapitaju kakve su s
    a kako je moguce da zgrada ima prozore ako je ozidana na medji...a o terasama da i ne pricamo....zasto bi neko sad ispastao i isao na svoju stetu zato sto je neko pre njega uradio objekat koji nije uradjen po zakonu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.