Oliver Frljić će režirati u Novosadskom pozorištu

Slavni i kontroverzni reditelj iz Zagreba Oliver Frljić najavio je da će u pozorištu Ujvideki sinhaz režirati "Proces" Franca Kafke.
Slavni i kontroverzni reditelj iz Zagreba Oliver Frljić najavio je da će u pozorištu Ujvideki sinhaz režirati "Proces" Franca Kafke.

Njegova predstava u Ateljeu 212 "Zoran Đinđić", koja je izazvala oštre polemike prilikom premijere prošle godine, dobila je ove jeseni Gran-pri "Mira Trailović" na 47. Bitefu.

Frljić je ocenio da je novi politički kontekst u Srbiji "samo dodatno aktuelizovao ono o čemu predstava najviše govori, a to je pitanje (ne)suočavanja s prošlošću".

"Neverovatna je količina političke nekrofilije prema Zoranu Đinđiću u Srbiji danas. Izgleda da su svi legitimni nastavljači njegove politike - i oni koji su godinama predstavljali njenu antitezu, a danas su vlast, kao i oni koji su je najbezočnije izdavali da bi ostali na vlasti, a danas su opozicija", rekao je on u intervjuu listu "Politika".

Ovdašnja publika videće uskoro i njegovu titlovanu verziju Nušićeve "Gospođe ministarke" na gostovanju zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh u Beogradskom dramskom pozorištu. Na pitanje zašto se odlučio za titlovanje teksta, Frljić je ukazao na događanja u Vukovaru sa ćiriličnim tablama.

"Titlovi u Nušićevoj 'Ministarki' nam u pozorišni kontekst prevode tu i slične političke gluposti, koje, nažalost, nisu nimalo bezazlene. Namerno sam napravio predstavu koja u scenskom jeziku nije radila nikakav radikalan iskorak jer mi se činilo da je danas u Hrvatskoj igrati Nušića u njegovom originalnom jeziku dovoljno jak i jasan politički gest", rekao je on.

  • Sad

    20.10.2013 19:59
    ce
    Vaskoliko Velikoserbski Fajgeljic da vostane i da se pobuni.....
  • 20.10.2013 18:50
    Pozoriste pozoristima
    Jos jedno bravo Ujvideki sinhazu
  • PEX

    20.10.2013 13:17
    INAT
    ko to tera inat Fajgelju? jedva se smiri sa popovima, kad eto nekog Frljica da mu zagorca zivot i upropasti mile snove o trecoj srbijici.Ako se jos neko drzne pa pozove Proces na Sterijino pozorje...A ne, to je samo ruzan san... Tamo vec sede oni iz deseterca...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.