Đaci kuvari na praksu donose hranu od kuće

Oko 350 učenika ugostiteljskih smerova Srednje ekonomske škole "Svetozar Miletić" na praksu od kuće donosi hranu koju će pripremati, a kako je restoran "Staro zdanje" u Pašićevoj zatvoren za goste, budući konobari na praksi nemaju koga da služe.
Oko 350 učenika ugostiteljskih smerova Srednje ekonomske škole "Svetozar Miletić" na praksu od kuće donosi hranu koju će pripremati, a kako je restoran "Staro zdanje" u Pašićevoj zatvoren za goste, budući konobari na praksi nemaju koga da služe.

Upravnik restorana koji je do 1. septembra bio otvoren punih 40 godina, Zoran Okulić, kaže da su ranije kuvari i poslastičari mogli da vežbaju pripremanje svih jela, a konobari su imali koga da poslužuju.

Od zarađenog novca kupovane su namirnice i pića, ali i materijal za kabinete poput kreda, sunđera, fotokopir papira. - Sada đaci koji se školuju za kuvare donose namirnice od kuće. Potom sednu za stolove i konobari ih usluže kako bi svi odradili vežbe. Deca gube komunikaciju jer nije isto uslužiti svoje školske drugove i zahtevne goste - objašnjava Okulić.

Nastavnik praktične nastave učenicima kuvarstva, Boško Obradović, kaže da deca ne mogu mnogo da nauče jer ne mogu mnogo ni da vide.

- Ako na teoriji uče topla predjela, onda se dogovorimo da materijal za to ponesu od kuće. Ne možemo zahtevati da donesu sve, već u vrednosti od 100-ak dinara, koliko otprilike dobijaju za užinu. Onda to što pripreme ovde i pojedu. Umesto velike količine za goste restorana, sada kuvamo po šerpicu bolonjeza - kaže Obradović. On dodaje da u školi nemaju novca ni za ubruse, pa kuhinju brišu krpama i to starim, iscepanim, koje iskuvavaju u ključaloj vodi.

- Sve što radimo improvizujemo, a novac daju i roditelji i nastavnici. Pola roštilja nam ne radi, a majstora ne možemo da zovemo jer nemamo od čega da mu platimo. Ipak, bolje je i ovako nego da đake pošaljemo u privredu. Tamo bi po ceo dan ljuštili krompir - kaže ovaj nastavnik.

Podsetimo, račun škole blokiran je od početka godine, a nedavna licitacija imovine je propala.

  • 21.10.2013 16:55
    A ono što skuvaju verovatno bace?
  • 21.10.2013 13:40
    @JustinaNS - Nije uvek sve u novcu...
    Tebi je trebalo pet minuta da procitas tekst, dobijes ideju i otkucas je ovde. A uprava skole i nastavnici sede po ceo dan i gledaju u prazno, kukajuci da nemaju sredstva za rad, apa tako nedeljama i mesecima. Treba ih poslati na biro da tamo sede i gledaju u prazno, a na posao primiti profesore koji zele da rade svoj posao.
  • Maki021

    21.10.2013 10:23
    @JustinaNS
    Svaka čast na ideji i kreativnosti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.