VIDEO: DS održao protestnu šetnju protiv "nasilja i diktature"

Više hiljada pristalica DS učestvovalo je danas u protestnoj šetnji ulicama Novog Sada kako bi iskazali protest zbog, kako su naveli, političkih hapšenja i represije.
Više hiljada pristalica DS učestvovalo je danas u protestnoj šetnji ulicama Novog Sada kako bi iskazali protest zbog, kako su naveli, političkih hapšenja i represije.

Oni su se okupili ispred zgrade Filozofskog fakulteta u Ulici Zorana Đinđića uz rok muziku koja je puštana tokom devedestih godina na protestima protiv režima Slobodana Miloševića. Na početku kolone bio je veliki transparent na kojem piše "Ne pristajem", a kolonu su predvodili počasni predsednik DS Boris Tadić, zamenik predsednika Bojan Pajtić, kao i brojni funkcioneri, među kojima su Borislav Stefanović, Božidar Đelić i Goran Ješić.

Oni su nosili stranačke zastave, a ritam koloni davali su dobošari. Na početku šetnje pročitana su imena svih članova DS-a koji su privođeni za poslednjih godinu i po, a prisutnima se obratio i Danilo Bobić, koji je rekao da su ga pre lokalnih izbora u opštini Vrbas kao aktivistu DS-a pretukli aktivisti Srpske napredne stranke.

Bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Momčilo Grubač rekao je na početku šetnje da vlast toleriše nasilje, jer je zauzeta političkim hapšenjima. "Ne gradi se pravna država hapšenjem političkih protivnika i puštanjem na slobodu nasilnika", rekao je Grubač.

On je optužio vlast u Srbiji da prvo hapsi, pa onda traži dokaze i ocenio da je i to vrsta nasilja. Prema njegovim rečima, danas u Srbiji umesto vladavine prava, na sceni je vladavina političkog voluntarizma i destabilizacija institucija, što je, kako je ocenio, velika opasnost po demokratiju.

Šetnja se završila ispred zgrade novosadskog suda, gde je DS izrazila protest zbog produžavanja pritvora njihovom funkcioneru Borislavu Novakoviću. Funkcioneri DS su zalepili dva plakata Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima na drveće ispred novosadskog suda, pošto im nije dopušteno da ih predaju u sudu, što su nameravali.

Iz nekih kafića, dok je kolona prolazila, građani su dobacivali "lopovi, lopovi".

Pajtić: SNS preuzima ulogu suda

Zamenik predsednika Demokratske stranke Bojan Pajtić optužio je Srpsku naprednu stranku (SNS) da preuzima ulogu suda, a da tabloidi preuzimaju ulogu tužilaštva.

"U zatvor ideš zato što si lopov, a ne zato što si član DS. SNS nije promenila ćud, nego samo dlaku i vodi istu politiku kao devedesetih godina", rekao je Pajtić na protestnom skupu.

Prema njegovim rečima, Novi Sad danas više liči na Čikago iz dvadesetih godina 20. veka nego na moderan srednjoevropski grad.

Komentari 181

  • novosadista

    30.10.2013 19:42
    prepoznao sam dvojicu ....slučajnih
    hehe....i slučajno su iz sns-a
    a i ovi...slučajno se šetaju
    kod nas je sve ...slučajno
  • 29.10.2013 20:42
    realno svi imaju pravo na demonstracije ali ds se malo kasno setio pa ljudi bili ste na vlasti tolke godine i sta ste uradili ? jos se cudite povika pa imate srece sto su u kaficima bili sns ovci narod ce vas izvikati na izborima ko sto su vas izvikali u zemunu i slicno vlast je slatka al menja ljude uglavnom na gore
  • Haha

    29.10.2013 09:26
    Cim sam vido one celave bolide video sam po kockastoj glavi da nisu odavle. Iz aviona se vidi da su onaj tip krkana koji bi se tukao jer ga je neko "pogledo batice", sto bi rekli sirovine. Takvim gorilama je mesto u dzungli gde mogu da se nadvikuju sa makaki majmunima, njihovom bracom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.