Najbučnije u Rumenačkoj, najtiše na Novom naselju

Rumenačka ulica je najbučnija ulica u Novom Sadu, a utvrđeno je da kroz nju dnevno prođe 63.000 vozila. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, najtiše je na Novom naselju.
Rumenačka ulica je najbučnija ulica u Novom Sadu, podaci su Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Utvrđeno je da kroz ovu ulicu dnevno prođe 63.000 vozila. Vrednost indikatora buke tokom juna prošle godine kretala se od minimalnih 58,2 decibela na Novom naselju do maksimalnih 72,1 decibel koliko je izmereno u Rumenačkoj ulici.

Iz Instituta dodaju da su merenje radili svakodnevno tokom 365 dana, a Rumenačka ulica je najbučnija na osnovu sumiranih pokazatelja za godinu dana.

I dok neki stanovnici Rumenačke kažu da im buka ni malo ne smeta, jer su na nju navikli, pojedini se žale, mada još uvek ne osećaju da su zdravstveno ugroženi. Otorinolaringolog Erika Ðozić kaže za 021 da ljudi koji su konstantno izloženi buci mogu imati problema sa sluhom. "U nekim slučajevima može doći i do oštećenja slušnog aparata, glavobolje, nesanice i psiholoških problema", objašnjava doktorka Ðozić.

Inače, Novi Sad je prvi grad u Srbiji koji realizuje projekat strateške mape buke kako bi se poboljšali životni uslovi stanara bučnih ulica. Nedavni radovi na sanaciji kolovoza duž Rumenačke prvi su korak u ublažavanju buke u ovoj prometnoj novosadskoj ulici. (Marina Mandadžić)

  • Student medicine

    25.04.2014 00:06
    Godinama unazad su ili Partizanska ili Rumenačka najbučnije ulice u gradu. I uvek samo ''za dlaku'' jedna pobedi, mada to i nije takmičenje.

    Odite na sajt Instituta za javno zdravlje Vojvodine, tu imate mnoge informacije (nivo buke, kvalitet vazduha, epidemije itd).
    izjzv.org.rs
  • za pametnjakovica

    24.04.2014 12:31
    ...
    Nisu mogli meriti buku na bas svakom mestu, vec na odredjenim punktovima. Oni koji zive u buci, bilo kakvoj, znaju kako im je. Da li saobracaj, da li nekulturne i necevilizovane komsije/prolaznici, svejedno. I u novinama pise da mi, po statistici, ne zivimo lose. Rekli strucnjaci!!! Ali, avaj...
  • stanovnik Novog naselja

    24.04.2014 11:19
    jeste li sigurni u vaše aparate
    jer ako ste merili buku i gužvu na Bulevaru kneza Miloša na Novom naselju onda proverite još jednom jer to što nam stvara haos su teretnjaci koji iz Vojvode Stepe skreću u Bul. kneza Miloša je zaista strašno, a davno obećani produžetak Bul. Vojvode Stepe bi to rešio, ali ko za to mari, ipak smo mi periferija i političari tu ne žive i ne znaju za naše muke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti