Sa master diplomom radi kao kafe-kuvar

Sa diplomom biohemičara i master diplomom analitičara zaštite životne sredine i prosekom iznad devet Maksim Aleksić već tri godine radi kao kafe-kuvar u Novom Sadu.

Sa diplomom biohemičara i master diplomom analitičara zaštite životne sredine i prosekom iznad devet Maksim Aleksić već tri godine radi kao kafe-kuvar u Novom Sadu.

Svakog radnog dana prima porudžbine telefonom i poslužuje vodu, sokove, kuva i raznosi kafe po kancelarijama. Sve to za minimalac.

- Sam posao raznošenja po kancelarijama je naporan jer se provede po osam sati na nogama. Ponekad posao zahteva da se ostane i do dvanaest sati na poslu i to bez plaćenog prekovremenog rada - kaže ovaj mladić. Za posao kafe-kuvara saznao je preko poznanika koji je zaposlen na istom radnom mestu. Posle bezuspešnog traženja posla, prvo u struci, a zatim bilo kog koji bi mu obezbedio platu, odlučio je da prihvati ono što mu se nudi.

- Čim sam završio studije, počeo sam da pratim oglase u kojima se traži diplomirani hemičar, ali nigde nisam dobio šansu. Čak sam slao svoju biografiju kompanijama iz cele Srbije za koje sam procenio da imaju laboratorije gde bih radio. Kada ni to nije urodilo plodom, javljao sam se na konkurse za radnika u kockarnici, kladionici, sportskoj prodavnici i drugim mestima - kaže Maksim za 24sata i dodaje da je posao kafe-kuvara prihvatio jer nije imao drugu alternativu.

Od kada mu je majka ostala bez posla, porodica se oslanja na njegovu platu kao jedini izvor prihoda. - Uporedo sa poslom, upisao sam i završio master u nadi da će mi dodatno znanje povećati šanse za dobijanje posla u struci. Odlazak iz zemlje mi se trenutno čini kao jedna od opcija. Iako bih voleo da se bavim istraživačkim radom, od nečega se mora živeti, a činjenica je da se znanje više ceni u svetu nego kod nas - priča Maksim Aleksić.

  • Shimmy

    27.04.2014 12:47
    UPUTSTVO ZA BUDUCE BRUCOSE!
    Po zavrsetku sledecih fakulteta te ceka posao u srbiji i van nje(nisu potrebne veze niti politicka angazovanost):
    1.Elektrotehnika/Mehatronika/Racunarske Nauke
    2.PMF/IT sektor
    3.Turizam(ovde je losa kinta ako nemas vezu/porodicni biznis)

    Po zavrsetku sledecih fakulteta posao u srbiji samo uz vezu(ili za jako bednu kintu
  • 24.04.2014 09:40
    @dosta moralisanja - sam je kriv
    A ti si završio sve te fakultete koje si naveo, pa znaš koji fakultet je lak, a koji je težak? Nekima je izgleda važno samo da se naprave pred sobom važni, a ne da daju koristan savet ili pomognu konkretno. Jadno!
  • master diploma

    23.04.2014 20:02
    Meni je do master diplome ostalo jos dve rate a traze puno para da bi me ubacili u novine ili u eksploziv decko dao malo kesa pa zavrsio u besplatnim novinama koje penzioneri koriste za potpalu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti