A šta sve ti možeš da uradiš?

Tri hrabre majke iz Šajkaša nisu želele da se odreknu svoje dece sa smetnjama u razvoju, niti da ih smeste u ustanovu, već su zajedno osnovale udruženje "Sve što mogu da uradim".
Tri hrabre majke iz Šajkaša nisu želele da se odreknu svoje dece sa smetnjama u razvoju, niti da ih smeste u ustanovu, već su zajedno osnovale udruženje "Sve što mogu da uradim" kako bi pomogle svojoj a i tuđoj deci ometenoj u razvoju.

Slađana Borenović, majka malog Milana koji već sedam godina živi sa posledicama cerebralne paralize je sa još dve majke iz Šajkaša, čija deca imaju slične smetnje, pre godinu dana osnovala udruženje za pomoć deci koja su u ovom malom bačkom selu bila zapostavljena i diskriminisana.

Situacija u gradovima je drugačija, bolja, objašnjava za 021 Slađana i ističe da u manjim sredinama deca sa smetnjama u razvoju, kao i njihovi roditelji, nisu prihvaćeni od strane okoline zbog neznanja i straha od nepoznatog. "Problem je u roditeljima, oni su neobavešteni, prepušteni su sami sebi i onda se povlače. Oni svoju decu povuku, slabo ih izvode iz kuće, to što ih odvedu do škole je jedino. Ta deca nisu uključena u sistem, bukvalno su nevidljiva i diskriminisana", kaže ona.

Slađana za 021 objašnjava da nije želela da napušta svoj dom i ode u grad kako bi njeno dete imalo svu potrebu negu, već je želela da u Šajkašu napravi neku promenu.

"Udruženje smo osnovali da bi tu decu i te roditelje izvukli iz kuće, da bi ih uključili u sredinu, u društvo, da bi našim komšijama, prijateljima i sugrađanima objasnili da i mi postojimo, da bi i njima podigli svest kako bi nas prihvatili, da znaju da ima drugačijih i ljudi i dece", kaže ona.

Sve je počelo sa njih tri, a sada udruženje pomažu brojni sugrađani i stručnjaci. Deca nisu imala ništa, a sada se organizuju razne edukativne i kreativne radionice, gde sa decom volonterski rade defektolozi, vaspitači i učitelji.

Defektolog Marina Devušić kaže da je primarno sa decom raditi na socijalizaciji, kako bi ih pripremili za rad sa učiteljicom i ističe da deca pokazuju veliki naredak od kad se sa njima individualno radi.

Na radionice ne dolaze samo deca sa posebnim potrebama, kojih u Šajkašu ima dvadesetak, već i deca iz redovne škole, tako da kada se zajedno druže i rade dece bude i preko 60. Oni uče da prihvataju različitosti i da vole jedni druge bez obzira da li su u pitanju deca koja su bogata, siromašna, koje ne vide ili ne govore, koja su Romi ili neke druge nacionalnosti.

Udruženje "Sve što mogu da uradim" ujedinilo je građane i čelnike opštine Titel, koja pruža veliku podršku inicijativi mladih majki. Lokalna samouprava, na čelu sa predsednikom opštine Draganom Božićem im mesečno donira 10.000 do 15.000 dinara koje oni koriste za potrebe udruženja, a mesna zajednica Šajkaš im je besplatno ustupila prostorije, objašnjava za 021 predsednik mesne zajednice Šajkaš, Đuka Kukrić.

"Nije nam bilo teško, svi su bili za to, ceo savet mesne zajednice je glasao za to. Mislim da takvim udruženjima uvek treba pomoći. Da ima više takvih udruženja mnogo bi bilo bolje i lepše toj deci, makar nešto da učinimo za nih", ističe Kukrić.

Do sada je u Šajkašu u okviru O.Š. "Milan Petrović" postojalo istureno odeljenje za ovu decu, koje je već deset godina smešteno u privatnoj kući, odvojeno od škole i ostale dece. Sada, kada su se građani udružili, odluka je promenjena i deca sa smetnjama u razvoju će od septembra ići u školu u okviru iste zgrade, zajedno sa ostalim vršnjacima. Ovo je jedinstven dokaz koliko je društveno organizovanje moćno i koliko mnogo građani mogu da učine ako se udruže oko zajedničkog cilja. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • paja

    23.04.2014 13:58
    a vidite li ....
    koliko god da egzistencijalno klonemo iz dana u dan,
    dušu nam niko ne može uzeti.
    e to, nam ne može uzeti niko.
    solidarni bili i ostali.
    samo da je polovina majki tog mentalnog sklopa, sve nedaće uključujući i belu kugu (koja kulminira za oko 10 godina)nam ne bi mogle ništa. svaka čast majkama, za svaku pohvalu ste.
  • anonimus

    23.04.2014 13:19
    Za Vesnu
    Hvala Vam, Vesna!
  • Scotch Bonnet

    23.04.2014 12:39
    Svaka cast majkama.
    Ovaj dogadjaj treba svima nama da bude na uzor u svemu.

    Ovo je samo rezultat nesposobnosti drzave da se stara o svojim gradjanima a pogotovo o gradjanima sa hendikepom ili invaliditetom koji tako reci ne postoje u ocima danasnjih politikanata.

    Jos jednom, svaka cast i puna podrska!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti