Protest zbog lošeg rada novosadskog suda

Feministička organizacija "Mreža žene protiv nasilja" najavila je da će u ponedeljak ispred zgrade novosadskog Višeg suda organizovati protest zbog "neefikasnog odgovora institucija na nasilje prema ženama".
Feministička organizacija "Mreža žene protiv nasilja" najavila je da će u ponedeljak ispred zgrade novosadskog Višeg suda organizovati protest zbog "neefikasnog odgovora institucija na nasilje prema ženama".

Pitanjem "Zašto ih nema među nama?", aktivistkinje će pozvati na odgovornost nadležne institucije u slučajevima ubistava žena.

Protest će biti održan u danu održavanja ročišta u krivičnom predmetu koji se vodi protiv okrivljenog Darijana Musića zbog ubistva Vladislave Červenko.

"Ovaj protest ima za cilj da ukaže na neefikasnost Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, kada je reč o prikupljanju svih relevantnih dokaza, povezivanju prethodno činjenog nasilja sa ubistvom i pogrešne kvalifikacije učinjenog krivičnog dela, zbog čega je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje", navodi se u saopštenju feminističke organizacije.

Dodaje se i da će se protestom ukazati i na propuste u postupanju Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu jer, kako je navedeno, nije sa dužnom pažnjom postupalo po krivičnim prijavama koje su prethodile tragičnom događaju i na taj način sprečilo da Červenko bude ubijena.

"U ovom i mnogim drugim slučajevima nasilja prema ženama institucije su zakazale. U Srbiji su u 2013. godini ubijene 43 žene, a skoro trećina je prijavljivala nasilje nadležnim institucijama. Vladislava Červenko bila je jedna od njih. Efikasnim reagovanjem institucija ovo ubistvo i mnoga druga su mogla biti sprečena", ocenili su u organizaciji "Mreža žene protiv nasilja".

Aktivistkinje su istakle i da sa punim pravom insistiraju na utvrđivanju lične odgovornosti za nepostupanje ili neadekvatno postupanje konkretnih zaposlenih u institucijama koji nisu preduzeli sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi sprečili dalje nasilje prema ženama.

  • Sara

    04.05.2014 15:41
    Sud u NS-u
    Kada s kod nas dogodi nasilje u porodici,a prvi je put sudija oslobodi krivca tj nasilnika.Mada je tukao zenu i dete bacio i isamarao i nista.To nije normalno! Imaju oni puno posla u to nesumljam ali bi imali manje da rade svoj posao
  • Pravnik

    28.04.2014 13:06
    Bivši pripravnik
    Po meni, ima više strana ovog problema. Jedna od njih je zakonska regulativa koja je takva da iako deklarativno ne dozvoljava odugovlačenje, u praksi se korišćenjem dozvoljenih sredstava ipak može odugovlačiti. Druga strana je preopterećenost suda predmetima - novosadski Osnovni sud ima 2-3 puta više predmeta po sudiji nego osnovni sudovi po drugim mestima. U Višem sudu je slična situacija - dok sudija Višeg suda u Kragujevcu ima oko 20-30 predmeta, sudija kod koje sam bio je imala 20 samo pritvorskih predmeta, i još 80 koji nisu pritvorski. To je ogromno opterećenje, s obzirom da su to teški predmeti, za koje ročišta traju često i čitav dan, te nije retkost da se sledeće zakazuje za 2-3 meseca. Naravno, problem su i pojedine sudije, koje da li zbog nestručnosti ili čega, ne znaju da se izbore sa advokatima i strankama, te često odlažu ročišta kao lakši izlaz.
  • Anonimus

    24.04.2014 08:15
    Svejedno mi je da li je u pitanju sud ili tuzilastvo, svi su oni povezani. Da li je normalno da covek dobije devet meseci za nasilje nad detetom a izađe posle 4 meseca iz zatvora. Sudija Rakovic Sanja je donela presudu za nedavanje izdrzavanja uslov dve godine a tuzeni je do tada vec bio osuđen za isto krivicno delo, znaci ako mu pra presuda nije otvorila oci i ako nije postao svestan da treba da daje, druga presuda za isto delo ne moze biti tako blaga kao prva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti