Organizacija EESTEC na projektu za studentsko preduzetništvo

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope, EESTEC Novi Sad, učestvuje kao partner projekta u realizaciji novog Tempusovog projekta pod nazivom "Idea Lab".

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope, EESTEC Novi Sad, učestvuje kao partner projekta u realizaciji novog Tempusovog projekta pod nazivom "Idea Lab", koji za cilj ima podsticanje preduzetništva studenata i unaprađenje saradnje između univerziteta i industrije na teritoriji Republike Srbije, Crne Gore kao i Bosne i Hercegovine.

Ovaj projekat za cilj ima podsticanje preduzetništva studenata i unapređenje saradnje između univerziteta i industrije na teritoriji Republike Srbije, Crne Gore kao i Bosne i Hercegovine

Ideja projekta je da studenti kroz takozvano "Idea Lab" fizičko i virtuelno okruženje za stvaranje, razvoj i komercijalizaciju inovativnih studentskih ideja, prolaze kroz odgovarajuće treninge, mentorstva i tehnologije koje će im biti dostupne kako bi unapredili svoja znanja i veštine, kao i radno iskustvo.

Studenti će imati mogućnost da uz stručnu pomoć krenu korak napred u realizaciji sopstvenih ideja, ili pak da svoje ideje ponude kompanijama koje se vode politikom otvorenih inovacija. Na taj način jača se veza između fakulteta i kompanija te se povećava mogućnost za zapošljenje i samozapošljenje.

Pored ovog osnovnog, ovaj projekat za cilj ima i unapređenje studijskih programa tako da se u njih uključi obučavanje preduzetničkih veština kao i učenje zasnovano na rešavanju realnih problema, odnosno problema koje kompanije žele da reše sa ciljem da se najbolje rešenje naposletku i implementira u okviru te kompanije.

EESTEC Novi Sad, kao partner na ovom projektu, ima ulogu da poveže studente sa projektom, odnosno da ukaže na probleme sa kojima se studenti sreću kao i moguća rešenja tih problema. Organizovanjem raznih tribina i sprovođenjem anketa među studentima, kao i putem saradnje EESTEC-a Novi Sad sa određenim kompanijama iz struke, otvara se idealna mogućnost upoznavanja kompanija sa politikom otvorenih inovacija.

Pored EESTEC Novi Sad, na ovom projektu učestvuju još i Univerziteti u Novom Sadu, Štutgartu, Šefildu, Zenici, Donjoj Gorici, Banja Luci, Visoke tehničke stručne škole iz Zrenjanina i Subotice, EESTEC Banja Luka kao i druge kompanije poput Serbia Business Incubator Novi Sad, Vojvodina ICT cluster, Creative Educational Center Novi Sad i drugi.

Realizacija ovog projekta je započeta januara 2013. godine a predviđeno je da traje do 2016. godine kada je u planu otvaranje kancelarije u okviru pomenutih Univerziteta. U tim kancelarijama će studenti upravo imati mogućnost da ostvare sve što je cilj ovog projekta.

EESTEC je studentska organizacija koja ima za cilj da poveže studente elektrotehnike i računarstva širom Evrope kroz organizovanje međunarodnih seminara, razmena i stručnih praksi. Ogranci ove organizacije postoje širom sveta i Srbije, a ogranak u Novom Sadu osnovan je 2001. godine na Kongresu u Londonu i danas broji preko 300 članova, studenata sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. (Ivana Živić, Gordana Ćosić)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Vesti

Sledeće godine EESTEC organizuje "Soft Skills Academy"

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope Lokalni komitet Novi Sad, EESTEC, u maju sledeće godine u Novom Sadu po prvi put organizuje petodnevni seminar ličnih i profesionalnih veština pod nazivom "Soft Skills Academy", namenjen studentima Univerziteta u Novom Sadu.

Grad Novi Sad dobija Android aplikaciju

Od 26. oktobra do 2. novembra Udruženje studenata elektrotehnike Evrope EESTEC, organizuje godišnju radionicu i studentsku razmenu na FTN-u u Novom Sadu, sa temom Android programiranja, nakon čega će Grad Novi Sad dobiti svoju Android aplikaciju.