Naučnici tvrde da će se meso jesti bez ubijanja životinja

Tim naučnika iz Indije i Sjedinjenih Američkih Država razvio je meso od životinjskih ćelija, kojima je za razvoj bilo potrebno između 9 i 21 dan.
Naime, ovo otkriće bi moglo da pomogne u zaustavljanju pokolja životinja širom sveta. 
 
To meso nije uzrokovalo sporedne zdravstvene efekte, kao što je bakterijsko zagađenje, visok nivo zasićenih masti ili neke druge ekološke probleme. "Uzgajamo meso koje je bezbednije, zdravije i održivije", rekao je Valeti, kardiolog koji je učestvovao u samom procesu stvaranja. 
 
Za razvoj ovakvog jedinstvenog i raznovrsnog mesa korišćene su ćelije određenih vrste životinja koje su sposobne da se same obnavljaju. Te ćelije su potom treitrane kiseonikom i hranljivim materijama, kao što su šećeri i minerali, istakao je doktor Valeti.
 
On je dodao da rade na stvaranju goveđeg, svinjskog i pilećeg mesa jer su to tri vrste koje se najviše konzumiraju i imaju najveći uticaj na životnu sredinu i zdravlje. 
 
"Motivisani smo činjenicom da će ljudi uskoro moći da kupuju ovo meso", rekao je Valeti i dodao da je njihov cilj da se ovako uzgajano meso za tri godine nađe u restoranima, a u maloprodaji za pet, a možda čak i ranije. 
 
Prema rečima ovog doktora uzgojeno meso će učiniti da gajenje životinja samo radi ishrane postane nezamislivo.
 
Autor: B92

Teme

meso
  • Miodrag

    16.03.2016 06:58
    Cenim plemenit cilj rada ovih naučnika. Možda se i za života nađem konačno u civilizaciji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.