Kako pravilno jesti beli luk

U belom luku se nalazi gotovo stotinu aktivnih hemijskih jedinjenja, a među njima i nekoliko antioksidansa - jedinjenja koja smanjuju trošenje i opterećenost telesnih ćelija.
Još nije jasno kako svi sastavni delovi belog luka deluju u telu, ali beli luk zaista deluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje disajnih puteva, antikancerogeno i protivupalno, suzbija gljivice i pojedine viruse. 
 
Beli luk svoja lekovita svojstva može zahvaliti moćnom jedinjenju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. 
 
Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno delovanje češnjaka, trebalo bi da ga često i pravilno konzumirate
 
1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin. 
 
2. Svaki dan trebalo bi da pojedemo najmanje tri čena belog luka. 
 
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju. 
 
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko - ne više od 10 minuta. 
 
Mnogi izbegavaju da jedu beli luk zbog njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posledica materija koje sadrže sumpor i koje belom luku daju lekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije belog luka možete rešiti žvakanjem peršinovog lišća, zrna kafe ili komorača.
 
Autor: Zadovoljna.hr

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.