Francuska želi da se baget uvrsti na Uneskovu listu kulturnog nasleđa

Francuska je predložila da se tradicionalni francuski hleb baget uvrsti na Uneskov spisak kulturnog nasleđa.
Francuska želi da se baget uvrsti na Uneskovu listu kulturnog nasleđa
Foto: Pixabay
Prema podacima internet stranice "Planetoskop", u Francuskoj se svake godine pojede oko 10 milijardi bageta. Međutim, u Francuskoj se od 1970. godine zatvorilo oko 20.000 pekara, jer kupci obično odlaze u supermarkete, u kojima se uglavnom prodaju bageti koji se ne prave na tradicionalan način.
 
Osim uvrštavanja na Uneskovu listu Svetske baštine, takav status donosi i zaštitu tradicije, znanja i veština, kako se ne bi vremenom zaboravili. Francuski pekari smatraju da će zaštita bageta sačuvati umetnost koja se prenosi sa generacije na generaciju i da će zaštititi francuski proizvod od plagijatora.
 
"Takvo zvanje će utešiti pekare i ohrabriti sledeću generaciju", izjavio je za Rojters Mikael Rejdele, vlasnik osam pekara. Predsednik udruženja pekara Dominik Anrakt rekao je Rojtersu da postoji zabrinutost da se tradicionalno pravljene vekne sve više zamenjuju onim koje se proizvode na veliko i prodaju u supermarketima, prenosi BBC.
 
Unesko će odluku o novoj listi doneti krajem 2022. godine, a na njoj se nalaze i takmičenje u košenju trave u BiH, festival fenjera u Južnoj Koreji i kultura saune u Finskoj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima

Može li se jesti previše voća?

Voće je neizostavni deo uravnotežene ishrane jer, zahvaljujući vlaknima, pruža osećaj sitosti, hidrira organizam, a ćelije snabdeva energijom.