Kako odabrati jelo u restoranu

Kada idete na ručak ili večeru sa prijateljima ili kolegama, trebalo bi da znate šta da izaberete sa menija.
Kako odabrati jelo u restoranu
Foto: Pixabay

U zavisnosti od toga ko organizuje izlazak, kakav je povod i o kom tipu restorana je reč, postoje neka nepisana pravila, kojih bi se trebalo pridržavati. Takođe, slede i saveti kako da znate šta je na meniju najbolje. 

Bolji restorani se utrkuju ko će imati interesantniju ponudu. Cilj je da se privuče što više redovnih gostiju. Restoran se bira prema prilici i dobu dana, ali pre svega prema tome koju vrstu hrane želimo da konzumiramo. Postoji veoma veliki broj dobrih restorana koji su opredeljeni za nacionalnu kuhinju, internacionalnu ili mešovitu kuhinju. U internacionalne spadaju svi oni restorani koji na jelovniku imaju specijalitete iz određene zemlje ili neke šire regije. 

Ako vas neko izvede na ručak ili večeru u restoran, nemojte prvi birati jela sa menija, bez obzira da li znate unapred šta biste hteli da naručite. Takođe, ako ste na licu mesta primetili nešto na meniju što vam je zapalo za oko, nemojte naručivati vi. Pitajte osobu koja vas je dovela u restoran šta ona preporučuje. Razlog je sledeći: vi ne znate koliki je njen predviđeni budžet, tako da je nećete staviti u neprijatnu situaciju ako naručite nešto što je preskupo. Sačekajte da ona iznese nekoliko predloga i prihvatite onaj koji vam se najviše dopada. Takođe, nemojte samoinicijativno naručivati skupa pića, jer ona mogu znatno da povećaju račun. Sačekajte da predlog da onaj ko je otganizovao izlazak. 
 
Kada okvirno utvrdite nekoliko jela koja biste mogli da naručite, ako ste neodlučni, pitajte konobara za preporuku. Međutim, u dobrim restoranima skoro uvek je poželjno pitati za predlog, jer konobari vrlo dobro poznaju kompletan meni. Znaju šta se najviše traži i šta je to što je po ukusu mnogih. Takođe, ako postoji neka mana, ili neka stavka na meniju kojoj bi dobro došla poboljšanja, konobar vam neće to preporučiti. Drugi razlog je količina. Porcije u restoranima mogu biti različitih veličina. Poimanje šta je za jednu, dve ili više osoba, razlikuje se od restorana do restorana. 
 
Nekada je postojala fama da su u skupljim i otmenijim restoranima porcije manje, te da se tu nećete najesti ako ste posebno gladni. Međutim, to se nikad ne zna. Ako ste prvi put u nekom restoranu i ne znate kolike su porcije, upitajte konobara. Ukoliko vam naglasi da su veoma obilne, to će najverovatnije značiti da će porcija za 2 osobe sigurno biti više nego dovoljna za dvoje. Ipak, kada ulazite u restoran, diskretno bacite pogled na druge stolove. Na taj način možete da steknete sliku o veličini porcija koja se nudi u tom restoranu. 
Birajte uvek ona jela koja po kojima je neki restoran čuven ili poznat. To znači da u restorani, gde se pretežno služi riba, ne naručujete meso. Raspitajte se tačno šta se servira od priloga, kako biste mogli da zatražite neku izmenu po potrebi. 
 
Pre odlaska u restoran, još kod kuće bacite pogled na meni. Razmislite o tome šta vam se jede i odaberite nekoliko varijanti unapred. Ne mora da znači da će to biti vaš konačan izbor kada dođete u restoran, i naravno konsultujete se sa konobarom. 
 
Ambijent restorana treba da bude usklađen sa dobom dana i povodom. Međutim, bolji restorani su tako osmišljeni da su podjednako dobri i pogodni za poslovni ručak a i za romantičnu večeru. Nisu sva mesta takva, stoga pažljivo birajte. Kako bi vam izbor bio lakši, i kako ne biste propustili neko odlično mesto, najbolje je da na mirandre.com pogledate sve posećenije restorane. Tu, ujedno, možete videti kakav je ambijent, šta se sve nudi na meniju i po kojim cenama. Na vreme pozovite i rezervišite najbolji sto. Uživajte u izvanrednim specijalitetima i druženju sa porodicom i prijateljima. 

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.