Zašto kada se napijemo žudimo za "brzom hranom"

Da li ste se ikada zapitali zašto po povratku iz izlaska žudite za sočnim komadom mesa?
Zašto kada se napijemo žudimo za "brzom hranom"
Foto: Pixabay
Naučnici su možda konačno došli do odgovora. 
Australijski istraživači kažu da alkohol podiže nivo hormona u telu zbog kojih žudimo za proteinima.
Na Međunarodnom kongresu o gojaznosti u Melburnu biće predstavljeni rezultati studije koja je 24 sata pratila navike 9.341 odraslog Australijanca. Njih 40 odsto je tog dana konzumiralo alkohol. Istovremeno, oni su konzumirali više slane hrane od onih koji nisu pili, kao i mnogo više kalorija od ostalih. Većina od skoro 4.000 ispitanih konzumenata pića odlučila je da se zasiti nemasnim mesom, ribom i orašastim plodovima, ali trećina je odabrala kebab i čips. U srpskoj verziji, to bi bila pljeskavica ili neko drugo meso sa rošljilja na obližnjem kiosku brze hrane.
 
"Poznato je da alkohol povećava apetit, posebno žudnju za slanom hranom. Nedavna istraživanja pokazala su se nivoi FGF-21, hormona koji povećava želju za proteinima, povećavaju nakon konzumiranja alkohola", rekla je autorka studije dr Amanda Greč.
 
Ona predlaže da posle izlaska umesto kalorične i nezdrave hrane birate sir, neslane orašaste plodove i sirovo povrće ili humus.
 
"Povrh svega, budite sigurni da se pridržavate smernica za unos alkohola, čije ispijanje nosi i druge rizike osim gojaznosti", dodala je ona.
 
Dugogodišnje konzumiranje previše alkohola može povećati rizik od visokog krvnog pritiska, moždanog udara, bolesti jetre i nekih vrsta raka, kao i demencije.
  • Sabahudin

    22.10.2022 15:28
    Omerović
    To o čemu pišete odnosi se na balavurdiju koja popije dva piva i onda kao glumi mamurluk. Pravi ljudi jedu pečenje, svadbarski kupus i slična jela a potom zalivaju se pivom, vinom, šricerima... Sutradan se jede kisela ili bela čorba, turšija, kiseli kupus, a pije se rakija/žestina. Deco, klin se klinom izbija...
  • NS

    22.10.2022 14:39
    Pa ko ce mamuran kuvati?!
  • Zile Vinjak

    22.10.2022 14:39
    Zile Vinjak
    Eee zavisi koliko si se nabario? Ja kada se prebarim neznam gde sam o hrani ni ne pomisljam! Kada padnem na pod i pridrzavam se za "banderu" kako nebi pao eee tada kazem Najzad da se ko covek nabarim!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće