Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru

Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
Foto: Pixabay
Kada smesu za palačinke ostavite da odstoji u frižideru pola sata, onda dajete sastojcima vremena da se sjedine. Naime, brašno tada upija tečnost, gluten se opusti, a mehurići vazduha se ravnomerno rasporede. Tako dobijete mekše palačinke koje se neće cepati niti lepiti za tavu.
Stavljanje smese u frižider takođe usporava preterani razvoj glutena što sprečava gumenu teksturu i čini palačinke nežnijim i ukusnijim.
Kada odmah počnete s pečenjem, smesa može biti previše živa, neravnomerno gusta i puna "džepova vazduha". Nakon 30 minuta do dva sata u frižideru smesa se stabilizuje, razliva po tavi, ne puca i peče se ravnomerno.
Ukoliko pustite da testo odstoji, ukusi se produbljuju. Jaja, mleko i brašno bolje se povezuju, a ako dodate malo vanile, limunove korice ili cimeta, te arome postaju izraženije i prirodnije.
 
Preporučuje se da palačinke držite u frižideru minimalno 30 minuta, a idealno je sat do dva. Ukoliko smesu ostavite preko noći, pre pečenja je izvadite iz frižidera bar 10 minuta ranije da se ugreje ili razradi.
 
Ako vam smesa postane previše gusta, dodajte kašiku ili dve mleka. 
 
Pripremite smesu uveče i ostavite je u frižideru preko noći. Ujutro ćete imati spremnu bazu za palačinke, piše Klix.ba.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj

Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.