VIDEO: Znate li za "bordelski dezert" koji se nekada služio u istanbulskim javnim kućama?

"Bordelski dezert" ili halka tatlisi jedno je od omiljenih i najstarijih uličnih jela u Istanbulu.

Halka tatlisi je u narodu poznat kao bordelski dezert jer se služio u bordelima, piše Klix.ba.

Ova poslastica se danas može probati na svakom ćošku Istanbula, a za nju se kaže da pomaže u vraćanju snage nakon sati provedenih u šetnji užurbanim ulicama. 
 
Kružno testo koje je duboko prženo do zlatno-braon boje i natopljeno agdom (sirupom) dugo se povezivalo sa "hrabrijom" stranom grada i to je ta konotacija koja je dovela do njegovog lokalnog naziva "bordelski dezert", piše BBC.
"Tulumba je zaista ista stvar kao halka tatlisi, osim što se razlikuje po svom obliku", objasnila je istoričarka Naval Nasralah. 
 
Ona je objasnila da su mnoga jela migrirala u Istanbul kada su osmanski sultani zapošljavali arapske kuvare da rade u njihovim elitnim kuhinjama.
 
 
Ovi dezerti dele iste osnovne sastojke i metodu, gde se dizajniranim instrumentom sipa testo u vruće ulje.
Halka tatlisi se tradicionalno prodavao u Karakoju unutar četvrti Bejoglu na evropskoj strani Istanbula. 
  • J. M

    25.10.2022 16:10
    J. M
    Testo je isto kao Tulumba tanjeg oblika i malo hrskavije sa malo Cimeta! Dovoljna slatka da se okrepis i popijes vode ili neku bezalkoholnu tecnost! Najbolji ukus se dobija u kazanu sa uljem i odredjenom dozom Putera i Limuna! Ovaj specijalitet u Srbiji znaju da prave u orginalu samo nekoliko starih Goranskih porodica koji cuvaju orginalni recept usmenim putem sa kolena na koleno! Potreba za ovim slatkisom u Srbiji nije toliko trazena i obzirom na trenutnu skupocu nije isplatljiva da se proizvodi jer bi do samog kupca bila preskupa za nasa primanja! Turska je nesto drugo gde je hrana i potreba daleko jeftinija i trazenija! Licno uvek konzumiram ovaj slatkis na ulicama Istanbula kada boravim tamo i to vam je kao Njujorski Hot-Dog eto koliko uziva potrebu u Turskoj! Topla preporuka svakom da proba ako je u Turskoj i zaista daje sitos ta slatkoca i testo a bogme i malo se oseti i energija kod muskog pola!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima