Trik za pripremanje luka: Zašto je važno da sačekate 10 minuta

Postoji određeni "trik" prilikom pripremanja luka koji može dobro da utiče na zdravlje.
Trik za pripremanje luka: Zašto je važno da sačekate 10 minuta
Foto: Pixabay
Nutricionista Mumal Asif je za britanski magazin Mirror naveo da samo dva minuta prženja luka uništava zdravstvene prednosti ove namirnice.
Objasnio je da toplota loše utiče na alicin, koji se nalazi u luku i koji je najviše zaslužan za njegovu lekovitost.
"Savetujem da sačekate 10 minuta nakon što iseckate luk. Za to vreme stvoriće se maksimalna količina alicina koja će ostati gotovo netaknuta prilikom prženja. Nakon toga možete da nastavite da ga pripremate", rekao je on.
 
Inače, luk se vekovima koristi jer sadrži brojne minerale i vitamine. Pored alicina, u njemu se nalaze i cink, fosfor, magnezijum, vitamine C i K, folat i tiamin.
 
Samo neke od zdravstvenih prednosti konzumiranja luka su: sprečava prehladu i grip, poboljšava zdravlje srca i mozga, dobro utiče na probavu, reguliše nivo šećera u krvi, jača imunitet, čini kožu zdravom i podstiče gubitak kilograma.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Teme

Luk
  • 1:0

    01.11.2022 23:02
    Jedem luka i slanine, navijač sam Vojvodine!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.