Šta je rešenje za mamurluk?

Umor, žeđ, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, drhtavica, nedostatak fokusa, bolovi u mišićima, nesanica i poremećaji raspoloženja su neprijatni simptomi mamurluka.
Šta je rešenje za mamurluk?
Foto: Pixabay

Bez obzira na to koliko je jak, svi žele da ga se što pre otarase, a u tome mogu pomoći određene namirnice i pića, prenosi N1 BiH.

Voda
 
Alkohol dehidrira telo, pa ovo nije iznenađujuće. Pijenje puno vode moglo bi za tren da ublaži glavobolju, a voda vas podstiče da češće idete u toalet, što će ubrzati eliminaciju svih štetnih materija.
Paradajz
 
Paradajz je bogat vitaminom C, ali i glutationom, supstancom koju sam organizam proizvodi da bi se oslobodio toksina. Paradajz možete jesti svež ili napraviti sok, koji može biti i kupovni.
 
Čaj od kamilice
 
Ako želite da smirite nadimanje, grčeve i mučninu, posegnite za ovim čajem. Dodajte malo meda u šolju, koji je prirodni šećer i takođe pomaže kod mamurluka.
 
Kruške
 
Prema istraživačima u CISRO, australijskoj naučnoistraživačkoj organizaciji, kruške su lek za mamurluk. Jutarnji mamurluk se smanjuje za između 16 i 21 odsto ako se sok od kruške popije pre noćnog izlaska.
 
Spanać
 
Jedna od najboljih namirnica za mamurluk je spanać. Naime, sadrži sve što vam je potrebno – folnu kiselinu, sumpor i vitamin C – sve hranljive materije koje leče mamurluk.
 
Banane
 
Što ste više alkohola popili, to je vaše telo više dehidrirano, a što je veći stepen dehidratacije, to je veća količina kalijuma koji telo gubi. Nedostatak kalijuma izaziva osećaj umora, a mogu se pojaviti i simptomi kao što su grčevi, povraćanje i mučnina. 
 
Integralni pirinač
 
Smeđi pirinač je još jedan odličan izvor ugljenih hidrata, a posebno je bogat vitaminima B i proteinima.
 
Rasol od kupusa
 
Rasol je slana voda u kojoj se kiseli kupus. Osim što je poznat kao najbolji lek za mamurluk, deluje na varenje. Pun je vitamina, posebno C.
  • Nemanja

    27.12.2022 14:50
    Eto rešeeeenja!
    - rešenje broj 1: ukoliko pijete pivo, nemojte ni slučajno ni jedno proizvedeno u domaćim pivarama (bez obzira na stranu marku) - sva su prepuna kukuruznog slada od kog je mamurluk neminovan čak i kad nije neka veća količina (mene jednom strefilo od "cela" 4). Dakle, samo češka ili nemačka.
    - rešenje broj 2: "domaća rakija" je ona koja je spravljena bez zrna dodatog šećera. Za sve drugačije se zahvalite i pređite na viski. Šećer ne "mora" da se dodaje za vrenje, to je samo izgovor za dobijanje "isplative" količine. "Dobra domaća rakija" košta koliko i Čivas ili više.
    - rešenje broj 3: pelinkovac, vinjak, razni likeri su prepuni karamelisanog šećera, "okajavanje greha" je tu neminovno...umesto istih cugajte vodku sa ceđenim sokom od limuna i/ili pomorandže ili viski. Žestinu treba uvek "pratiti" (kiselom/soda) vodom
    - rešenje broj 4: od kvalitetnog vina nećete imati nikad mamurluk - iz prostog razloga što je isto toliko skupo da će vam kreditni rejting pasti ako se od toga uroljate. Vina iz prodavnica samo kao špricer ili bevandu, voda odradi svoje i nema mamoora.
    - rešenje broj 5: za svaki slučaj, pre spavanja popite jedan old skul Aspirin (ne Brufen, Paracetamol ili sl..) i jedan probiotik. U "danu posle" odvojte dva sata da malo odremate, nemojte se udaviti u kafi.
  • Berček

    25.12.2022 10:20
    Ako odrasteš, a i dalje moraš da brineš o tome šta je lek za mamurluk... U ogromnom si problemu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.