Vino se baš pije u Srbiji: Broj vinarija povećan za 58 odsto u poslednjih nekoliko godina

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas, povodom praznika vinogradara Svetog Trifuna, da je broj registrovanih vinarija u Srbiji povećan za 58 odsto u prethodnih nekoliko godina.
Vino se baš pije u Srbiji: Broj vinarija povećan za 58 odsto u poslednjih nekoliko godina
Foto: Pixabay
Dodala je da ih trenutno ima 466.
"U proizvodnoj 2021/22. godini vinarije su prijavile proizvodnju od oko 29,5 mililona litara vina, što je 32 odsto više nego prethodne godine", rekla je ona prilikom posete vinariji Cilić u Lozoviku kod Jagodine i poželela vinogradarima i vinarima uspešnu berbu i odličan kvalitet vina.
Dodala je da je u periodu od 2019. godine do 2022. godine podignuto 953 hektara novih vinograda, a najviše u 2021. godini - 285 hektara novih vinograda, saopštilo je ministarstvo.
 
Prema njenim rečima, u tom periodu registrovani proizvođači vina prijavili su proizvodnju od oko 29,5 miliona litara vina, što je za 32 odsto više nego u proizvodnoj 2020/21 godinu.
 
Tanasković je podsetila na to da Ministarstvo poljoprivrede izdvaja značajna sredstva za podsticaje za vinogradarstvo i proizvodnju vina koji se odnosi na podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze, investicije u preradu i marketing, proizvodnju sadnog materijala i sertifikaciju i klonsku selekciju vinove loze.
 
Sredstva se izdvajaju i za nabavku novih mašina i opreme, unapređenje kvaliteta vina, funkcionisanje udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla i osiguranje zasada i rasadnika, a značajna pomoć se obezbeđuju i iz IPARD programa.

Teme

vino
  • Ivan

    15.02.2023 10:22
    Vina sve bolja a piva katastrofa osim zanatskih..
  • Volin

    14.02.2023 20:33
    Videli od malog Danila…
  • Sena

    14.02.2023 17:40
    Sena
    85% Vinarija je u vlasnistvu SNS elite i tako se pere deo nelegalnog novca!!! Ovo svi upuceniji znaju!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.