Mali trikovi za ljubitelje kestenja: Evo kako sami da ih ispečete i kako ih je najlakše oguliti

Neko voli pečeni kesten, drugi smatraju da je u obliku pirea još bolji, treći od brašna kestena prave hleb jer je kao brašno najzdraviji.
Mali trikovi za ljubitelje kestenja: Evo kako sami da ih ispečete i kako ih je najlakše oguliti
Foto: Pixabay
I svi su u pravu, jer kesten je savršen u svakom obliku, ma kako da je spremljen. I ukusan i zdrav, piše Danas.

Za razliku od većine ostalih orašastih plodova u koje spada, kesten sadrži malo proteina ili masti i uglavnom daje složene ugljene hidrate. 

Međutim, to ne znači da mu nedostaju hranljivi sastojci. Pun je i vitamina i minerala koji su dragoceni za naš organizam.
 
Samo 10 pečenih kestena zadovoljava 17 odsto dnevno preporučene količine od 25 do 30 grama vlakana zahvaljujući kojima se varenje normalizuje.
 
Vlakna iz kestena doprinose snižavanju nivoa LDL (lošeg) holesterola i održavanju optimalne težine, što je posebno važno osobama koje moraju da vode računa o svakoj unetoj kaloriji.
 
Kako da ih sami ispečete?
 
Prvo kestene isecite nožem, sa jedne ili obe strane.
 
Stavite u šerpu i nalijte toliko vode da ih pokrije.
 
Stavite šerpu na vatru i kad proključa, kuvajte samo tri minuta. Zatim ih prebacujete u tepsiju u kojoj ćete peći.
 
Stavite pleh u zagrejanu rernu na 180-200 stepeni i pecite uz povremeno protresanje pleha. Ne treba im puno vremena, oko 20 minuta.
Savet plus
 
Ako želite da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta.
  • Realista

    01.03.2023 12:29
    Cena? Sitnica...
    Sa cenom od 550 do 800din/kg kesten je postao osnovna namirnica u ekonomskom tigru - niko više ne jede ništa drugo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.