Zašto treba da jedete kesten

Pitomi kesten (Castanea sativa) je drvo iz porodice bukovki kojeg karakteriše crvenkasto-smeđi plod.

Ovo orašasto voće uglavnom raste u južnom delu Evrope i na Sredozemlju, a neki zapisi tvrde da je jedna od prvih namirnica koju su ljudi konzumirali.

1. Namirnica koja zasićuje

Stotinu grama pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrednosti. Zanimljivo je da se kalorijska vrednost udvostručuje njegovom termičkom obradom, a povećava se količina belančevina i ugljenih hidrata u plodu.

2. Namirnica koja je pogodna za pripremu laganih jela

Više od četrdeset odsto kestena čini skrob zbog čega je pogodan za pripremu pirea, supa i drugih slatkih i slanih jela.

3. Namirnica koja podstiče rad creva

Kesteni su odlični izvori vlakana koji smanjuju nivo lošeg holesterola u krvi, ali i podstiču rad creva, odnosno pospešuju bolju i redovnu stolicu.

4. Namirnica koja čuva bubrege i srce

Kesten je bogat kalijumom i fosforom, kao i nezasićenim mastima, pa se preporučuje osobama koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sastava, ali i bubrežnim bolesnicima. Uz to ima značajnu količinu vitamina A, B i C, mangana, kalcijuma, hlora, gvožđa i magnezijuma.

5. Namirnica koja jača imunitet i kosti

Bakar je mineral koji pojačava snagu kostiju, pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, poboljšava rad nerava i osnažuje imunitet tela. Osamdeset grama kestena dnevno zadovoljava petinu potreba za ovim mineralom, pa se svakako prepustite uživanju u ovom orašastom plodu. 

Na šta trebate paziti kad kupujete kestenje?

Kada kupujete sveže kestenje odaberite plodove sjajne površine i bez vidljivih oštećenja ljuske.

Kada ih uzmete u ruku težina treba da odgovara njihovoj veličini. Izbegavajte kestene koje imaju šuplji zvuk kad ih tresete. Ubrane ili kupljene kestene čuvajte na tamnom i hladnom mestu. 

  • Mima

    11.10.2016 07:53
    Gde ste kod nas videli pristojno kestenje? Prodaje je neki krš, pola pokvareno, i jedva ga oljuštite. Retko kad ima pravih marona, a budu skupi da ne poveruješ. A pečeni se prodaju kod Džafera možda negde u centru, isto preskupi kada se uzme u obzir koliko ih je pokvarenih. Inače ste u pravu, kesten je odlična hrana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.