Da li su jaja tamnijeg žumanca zdravija?

Da li vam se desilo da razbijete jaje i vidite svetlo žutu, tamno žutu ili čak narandžastu boju? Boja žumanca može biti različita iz mnogo razloga, ali glavni nije koliko je to jaje zdravo.
Da li su jaja tamnijeg žumanca zdravija?
Foto: Pixabay
Naime, jedan od najvećih faktora koji određuju boju žumanceta je hrana kojom se hranila koka. Studija objavljena 2022. bavila se bojama žumanceta dve grupe kokošaka. Jedna grupa je hranjena osnovnom ishranom, dok je druga grupa hranjena osnovnom ishranom plus dodatkom sa karotenoidima.
Boja druge grupe se značajno razlikovala kada je u pitanju boja. Istraživači su utvrdili da dijetetski karotenoidi mogu poboljšati boju žumanceta, prenosi Zadovoljna.rs.
Boja žumanceta je, dakle, više povezana sa ishranom kokoške i ne govori nam ništa o ukupnoj hranljivosti vrednosti tog jajeta.
 
"Hranljiva vrednost jajeta je određena faktorima kao što su sadržaj proteina, profil aminokiselina i sadržaj vitamina i minerala", objašnjava dr Fernando Cisneros, globalni menadžer kompanije DSM, koja se bavi ishranom i zdravljem životinja.
 
Dok žumanca mogu biti u boji od bledo žute do tamno narandžaste, "zdravije kokoške će imati više karotenoida u svojim jajima, stvarajući žumance zlatnjikave boje", objašnjava Fernando. Dakle, da bi dobila zlatno žumance, kokoška treba da dobije kvalitetnu hranu i dobar uzgoj - i što je još važnije da bude zdrava, prenosi eatthis.

Teme

jaja
  • Gore

    12.04.2023 09:01
    Petrovaradin
    Moja su žumanca najzdravija, domaća, a ne ona na steroidima.
  • Meni

    12.04.2023 07:54
    Meni
    je sve jedno! Bitna mi je cena i velicina jer ovo sta prodaju i za koju cenu je vrhunski bezobrazluk i pljacka gradjana!!!
  • A3

    12.04.2023 07:52
    Nema filozofije
    Svako jaje je dobro, ako je sveže.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.