Namirnice koje mogu zameniti meso

U današnje vreme sve se više ljudi širom sveta okreće zdravijem načinu života, pri čemu mnogi odlučuju da smanje unos mesa u svojoj ishrani.
Namirnice koje mogu zameniti meso
Foto: Pixabay
Razlozi za to su brojni i mogu biti zdravstvene, ekološke, etičke ili finansijske prirode.
Iz kojeg god razloga odlučili da smanjite unos mesa, verovatno želite da znate da li ćete u svoj organizam uneti dovoljno belančevina jedući samo biljke. U ovom članku su predstavljene neke od najboljih biljnih alternativa mesu koje će vam pomoći u postizanju potrebnog unosa belančevina.
1. Mahunarke
 
Biljni hamburgeri su trenutno veliki trend u svetu, ali to ne znači da su jedina opcija ako želite da osigurate dovoljno belančevina u svojoj ishrani bez mesa. Mahunarke poput pasulja, leblebija i sočiva mogu biti odlična zamena za mleveno meso u mnogim receptima, a i isplativija su opcija.
 
I to nije sve, mahunarke su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima koji će vašem telu pružiti mnoge zdravstvene koristi. Pokušajte jedan dan da preskočite meso i za ručak pripremite ukusan burger od crnog pasulja, vegetarijanski čili bez mesa ili paprike punjene sočivom.
 
2. Karfiol
 
Karfiol je poznat po svojim zdravstvenim prednostima i ovo svestrano povrće može biti ukusna zamena za meso u različitim jelima. Jedan od načina na koji možete uvrstiti karfiol u svoju ishranu je da je koristite kao zdravu zamenu za pirinač.
 
Jednostavno je u blenderu ili multipraktiku usitnite na sitne komade koji podsećaju na pirinač i potom dinstajte u velikoj tavi na srednje jakoj vatri s malo ulja. Pokrijte poklopcem kako bi se kuvala na pari i omekšala i kuvajte od pet do 10 minuta uz povremeno mešanje. Zatim je začinite po želji i koristite u raznim receptima.
 
Možete je koristiti i za pripremu zdravije zamene za testo za picu. Jednostavno je izmiksajte s malo brašna, jaja i začina, a dobijenu smesu pecite u obliku pice uz dodatak omiljenih sastojaka poput paradajza, sira i povrća.
 
Valja spomenuti da se karfiol nalazi na popisu namirnica s dokazanim protivupalnim dejstvom, što je još jedan razlog da je uvrstite u svoj jelovnik.
 
3. Patlidžan
 
Ovo niskokalorično povrće je bogato hranjivim materijama i vlaknima i ima niski glikemijski indeks, što ga čini idealnom hranom za one koji žele da kontrolišu nivo šećera u krvi. Osim toga, pigmenti (antocijanini) koji patlidžanu daju ljubičastu boju imaju antioksidativna svojstva.
 
Uzimajući u obzir zdravstvene prednosti i veliku raznolikost recepata u kojima se može koristiti, patlidžan bi valjalo uključiti u redovnu ishranu. Ratatui, musaka, salata od patlidžana i povrćni kari samo su neki od primera jela u kojima se može koristiti na zanimljiv i ukusan način.
 
4. Gljive
 
Gljive su jedna od najpopularnijih zamena za meso zbog svog izraženog umami ukusa i mesnate teksture. Pojedine vrste su dovoljno velike da ih možete jesti poput odreska i dovoljno čvrsti da ih možete peći na roštilju bez da se raspadnu. Takođe, mogu biti izvrsna zamena za meso u jelima s testeninom, varivima i gulašima.
 
5. Orašasti plodovi
 
Orašasti plodovi su vrlo hranjivi i bogati belančevinama pa se lako mogu pretvoriti u ukusnu zamenu za meso. Njihova mesnata tekstura i bogat ukus čine ih izvrsnim sastojkom za pripremu jela kao što su vegetarijanski čili ili bolonjez sos. Osim toga, orašasti plodovi mogu biti ukusna i zdrava užina i savršeni su dodatak smutijima i drugim napicima.
 
6. Seitan
 
Izveden iz proteinskog dela pšenice, seitan je poznat i kao pšenično meso. Ima izvrsne nutritivne vrednosti, s visokim udelom belančevina i malo masnoća i ugljenih hidrata. Može se koristiti u raznim jelima, ima teksturu neverovatno sličnu pravom mesu i odlično preuzima ukuse začina, umaka i drugih namirnica s kojima se priprema.
 
7. Tempeh
 
Tempeh je biljni proizvod koji se dobija od fermentisanih sojinih zrna. Radi se o tradicionalnom indonežanskom jelu koje se često koristi kao izvor belančevina u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Tempeh ima čvrstu i hrskavu teksturu koju mnogi upoređuju s govedinom, a fermentacija soje uzrokuje rast gljivica koje mu daju karakterističan orašasti ukus.
 
Može se pripremiti na razne načine, uključujući prženje, pečenje, dinstanje i kuvanje, a često se meša s pasuljem ili celim žitaricama kao što je smeđi pirinač, što će takođe povećati unos vlakana.
8. Tofu
 
Kada pomislite na tofu, možda vam prvo padne na pamet bezukusna bela sunđerasta pločica od soje, ali kada se pripremi na pravi način, tofu može biti vrlo ukusan. Poput piletine, tofu je izuzetno svestran i može se kombinovati s gotovo svim začinima, marinadama i umacima.
 
Ovaj zamenski proizvod za meso, napravljen od soje, dolazi u različitim teksturama i može se pripremati na razne načine. Možete ga ispeći na roštilju i preliti omiljenim umakom, staviti u sendvič ili pohovati poput piletine.

Teme

meso
  • Milojko

    15.04.2023 20:29
    Svasta
    Pa jel takve zamene za meso jedi politicari u skupstini?
  • /

    13.04.2023 12:26
    /
    pirinac i testo nisu mesni proizvodi.
    tako da zamena za pirinac i testo za pizzu sigurno nije zamena za meso.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.