Ovo je najnezdraviji način pripreme jaja: Većina ljudi pravi istu grešku, evo kako treba

Jaja su možda najbolji izbor za dobar doručak, ali je važno da obratite pažnju na koji način ih pripremate.
Ovo je najnezdraviji način pripreme jaja: Većina ljudi pravi istu grešku, evo kako treba
Foto: Pixabay
Belanca su neverovatan izvor belančevina, a žumanca su puna vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, kolin i lutein, kaže dijetetičarka Lindzi Vengler.
Međutim, kako bismo dobili najbolje od jaja, treba pripaziti na koji ih način pripremate. Iako ne postoji "pogrešan" način pripreme jaja, neke metode nisu toliko zdrave kao druge, piše Danas.
Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu kako je definitivno najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.
 
"Ako pržite jaja na maslacu, možda ćete poništiti neke zdravstvene blagodeti jaja. Jaja su prirodno bogata belančevinama i s malo zasićenih masnoća, ali čim smesi dodate maslac, zasićena masnoća u vašem jelu raste. To je nešto što ne želimo, jer je prekomerna zasićena masnoća u ishrani usko povezana sa srčanim bolestima", kaže dijetetičarka Ketrin Basbaum.
 
Dijetalne smernice za Amerikance 2020 – 2025. predlažu da se unos zasićenih masnoća smanji na manje od 10 odsto ukupnih kalorija dnevno. Korišćenje zasićenih masti u pripremi jaja dodaje značajne kalorije jelu, kao i nezdravu masnoću koja je povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dodaje dijetetičarka Tara Tomaino.
 
Ona kaže da ne morate sa izbegavate samo maslac. Kokosovo ulje i mast od slanine takođe su loši, kao i kuvanje jaja u tepsiji ili jaja koja sadrže velike količine zasićenih masnoća u obliku pavlake ili sira.
 
Korišćenje tih sastojaka može da umanji visoki nutritivni profil jaja. Od prženja jaja, nezdravije je jedino prženje jaja na jakoj vatri.
 
"Kuvanje na visokim temperaturama oksidira ulja, koja takva mogu da podstaknu upalu u telu. Stoga treba koristiti ulja koja oksidiraju tek na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako bi se to sprečilo", kaže dijetetičarka Rebeka Vašuta.
Kako je najbolje pripremiti jaja?
 
Pripremanje jaja s minimalno masnoća ili upotreba nezasićenih masti poput maslinovog ulja ili ulja avokada zdravija su alternativa. Jaja koja se kuvaju na tvrdo ili poširanje način su za pripremu jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom - kaže Tomaino.
 
Osim kako ih kuvate, bitno je i s čim jedete jaja.
 
"Poslužite jaja s izdašnom porcijom povrća kako biste dobili dodatne nutrijente i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, spanaća i rukole izvrstan je dodatak jajima, kao i povrće poput špargle, brokolija, paprike i luka", savetuje Tomaino.

Teme

jaja
  • Vera

    10.05.2023 09:48
    maslinovo ulje
    Ne bi trebalo kuvati na maslinovom ulju, bar ne na višim temperaturama, ono se zagrevanjem kvari, treba ga koristiti kao preliv za salate!
  • pajo patak

    02.05.2023 12:44
    @Ni jedan
    prema ortografiji srpskog jezika piše se nijedan, tako da je jedno jaje manje bitno .
  • 002211

    28.04.2023 12:56
    Jaja spravim u maslinovom ulju. Super, tako je.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.