Francuski delikates koji narušava ravnotežu ekosistema - žablji bataci

Kad pomislite na francusku kuhinju, prvo što vam verovatno padne na pamet, uz puževe i paštetu od guščje jetre, jesu žablji bataci.
Francuski delikates koji narušava ravnotežu ekosistema - žablji bataci
Foto: Pixabay

Žablje batake možete da naručite u većini restorana u Francuskoj. Često ih poslužuju pržene, hrskave i začinjene belim lukom, piše Index.hr.

Svake godine Francuzi pojedu oko 4.000 tona ovoga tradicionalnog jela. 

Uvoz iz inostranstva
 
Međutim, iako francusko ministarstvo poljoprivrede jelo smatra kulinarskom baštinom istočne francuske regije Bourgone-Franche-Comté, većina žabljih bataka doprema se iz inostranstva. 
 
U Francuskoj su jestive vrste žaba zaštićene već vekovima. I u toj državi, ali i u većem delu Evropske unije, postoje strogi propisi o tome koliko ih je dopušteno uhvatiti.
 
U Bourgogne-Franche-Comtéu, žabe je dopušteno hvatati pod strogo određenim uslovima u periodu između kraja februara i aprila. To je vreme kada ovi vodozemci stižu u ribnjake radi razmnožavanja.
 
Međutim, da bi zadovoljila potražnju, francuska gastronomska scena svake godine uvozi oko 2.800 tona žabljih krakova iz inozemstva. 
 
Jelo je vrlo popularno i u Belgiji, a gladni evropski žabojedi stvaraju probleme zemljama dobavljačicama, među kojima je i Indonezija, najveći izvoznik žabljih bataka u svetu.
 
Poznavaoci prilika kažu da evropski apetiti za ovom delicijom ne ugrožavaju samo populaciju retkih vrsta žaba, već i ravnotežu ekosastava. 
 
Stručnjak za zaštitu i brigu o vodozemcima i kustos zoološkog muzeja u Javi, Ganjar Cahyadi, kaže kako "vlada minimalno reguliše i nadzire trgovinu žabljim batacima".
 
Dodaje da službenih podataka o broju divljih žaba u toj ostrvskoj državi nema. 
 
"Ne znamo koliko je žaba izvezeno, a koliko ih je ostalo u divljini", rekao je.
 
Slična je situacija u Vijetnamu, drugoj velikoj zemlji izvoznici traženih vodozemaca. 
 
"Ovde se broj žaba uopšteno znatno smanjio posljednjih decenija", kaže Mai Nguyen iz organizacije za zaštitu životinja Humane Society International.
 
"Dok sam kao dete živela na selu, bilo ih je lako pronaći i uhvatiti, ali danas, nakon gotovo 40 godina, teško je pronaći čak i divlje žabe", kaže ona, dodajući da vlada nažalost ne planira da ograniči prodaju ili izvoz ovih životinja.
 
Lov na žabe može uništiti još neotkrivene vrste
 
Prašume u jugoistočnoj Aziji, posebno u Indoneziji, poznate su po velikoj biološkoj raznolikosti. 
 
Biolozi i naučnici tamo i dalje otkrivaju nove, dosad neviđene životinjske vrste.
 
Cahyadi upozorava da bi rasprostranjen lov na žabe mogao da uništi još neotkrivene vrste pre nego što ih naučnici pronađu. 
 
Dodaje kako se hitno mora učiniti više kada je reč o istraživanju i zaštiti životinja.
 
Žabe su i plen i lovci, a to ih svrstava u ključan dio lanca ishrane. Kada govorimo o smanjenju populacije insekata, poput skakavaca i komaraca, ne možemo preskočiti vodozemce, koji su tu neizostavni.
Žabe su prirodni insekticid
 
"Žabe su jednostavno prirodni insekticid. One jedu insekte koji mogu da prouzrokuju probleme poljoprivredi, ali i javnom zdravlju. Bez žaba bismo morali da koristimo puno više hemikalija da bismo kontrolisali te insekte, što bi bilo štetno i za okolinu i za zdravlje ljudi", kaže Cahyadi.
 
Jedno od rešenja moglo bi da bude fokusiranje na uzgoj žaba za izvoz umesto njihov izlov, veruje Cahyadi te dodaje da bi to koristilo i na lokau jer bi se otvorila nova radna mesta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.