Francuski delikates koji narušava ravnotežu ekosistema - žablji bataci
Kad pomislite na francusku kuhinju, prvo što vam verovatno padne na pamet, uz puževe i paštetu od guščje jetre, jesu žablji bataci.
Foto: Pixabay
Žablje batake možete da naručite u većini restorana u Francuskoj. Često ih poslužuju pržene, hrskave i začinjene belim lukom, piše Index.hr.
Svake godine Francuzi pojedu oko 4.000 tona ovoga tradicionalnog jela.
Uvoz iz inostranstva
Međutim, iako francusko ministarstvo poljoprivrede jelo smatra kulinarskom baštinom istočne francuske regije Bourgone-Franche-Comté, većina žabljih bataka doprema se iz inostranstva.
U Francuskoj su jestive vrste žaba zaštićene već vekovima. I u toj državi, ali i u većem delu Evropske unije, postoje strogi propisi o tome koliko ih je dopušteno uhvatiti.
U Bourgogne-Franche-Comtéu, žabe je dopušteno hvatati pod strogo određenim uslovima u periodu između kraja februara i aprila. To je vreme kada ovi vodozemci stižu u ribnjake radi razmnožavanja.
Međutim, da bi zadovoljila potražnju, francuska gastronomska scena svake godine uvozi oko 2.800 tona žabljih krakova iz inozemstva.
Jelo je vrlo popularno i u Belgiji, a gladni evropski žabojedi stvaraju probleme zemljama dobavljačicama, među kojima je i Indonezija, najveći izvoznik žabljih bataka u svetu.
Poznavaoci prilika kažu da evropski apetiti za ovom delicijom ne ugrožavaju samo populaciju retkih vrsta žaba, već i ravnotežu ekosastava.
Stručnjak za zaštitu i brigu o vodozemcima i kustos zoološkog muzeja u Javi, Ganjar Cahyadi, kaže kako "vlada minimalno reguliše i nadzire trgovinu žabljim batacima".
Dodaje da službenih podataka o broju divljih žaba u toj ostrvskoj državi nema.
"Ne znamo koliko je žaba izvezeno, a koliko ih je ostalo u divljini", rekao je.
Slična je situacija u Vijetnamu, drugoj velikoj zemlji izvoznici traženih vodozemaca.
"Ovde se broj žaba uopšteno znatno smanjio posljednjih decenija", kaže Mai Nguyen iz organizacije za zaštitu životinja Humane Society International.
"Dok sam kao dete živela na selu, bilo ih je lako pronaći i uhvatiti, ali danas, nakon gotovo 40 godina, teško je pronaći čak i divlje žabe", kaže ona, dodajući da vlada nažalost ne planira da ograniči prodaju ili izvoz ovih životinja.
Lov na žabe može uništiti još neotkrivene vrste
Prašume u jugoistočnoj Aziji, posebno u Indoneziji, poznate su po velikoj biološkoj raznolikosti.
Biolozi i naučnici tamo i dalje otkrivaju nove, dosad neviđene životinjske vrste.
Cahyadi upozorava da bi rasprostranjen lov na žabe mogao da uništi još neotkrivene vrste pre nego što ih naučnici pronađu.
Dodaje kako se hitno mora učiniti više kada je reč o istraživanju i zaštiti životinja.
Žabe su i plen i lovci, a to ih svrstava u ključan dio lanca ishrane. Kada govorimo o smanjenju populacije insekata, poput skakavaca i komaraca, ne možemo preskočiti vodozemce, koji su tu neizostavni.
Žabe su prirodni insekticid
"Žabe su jednostavno prirodni insekticid. One jedu insekte koji mogu da prouzrokuju probleme poljoprivredi, ali i javnom zdravlju. Bez žaba bismo morali da koristimo puno više hemikalija da bismo kontrolisali te insekte, što bi bilo štetno i za okolinu i za zdravlje ljudi", kaže Cahyadi.
Jedno od rešenja moglo bi da bude fokusiranje na uzgoj žaba za izvoz umesto njihov izlov, veruje Cahyadi te dodaje da bi to koristilo i na lokau jer bi se otvorila nova radna mesta.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Novosadska firma čiji je proizvod povučen iz prodaje u Hrvatskoj: Razlog je slovna greška na ambalaži
12.12.2025.•
8
Novosadsko preduzeće "PIP", čije su pšenične tortilje povučene sa tržišta Hrvatske, navodi da u proizvodnji ne koriste, niti su ikada koristili neodobreni aditiv kalcijum sorbat.
Šta ne treba piti na prazan stomak
12.12.2025.•
3
Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.
Egipatsko jelo košari i italijanska kuhinja na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa
10.12.2025.•
0
Košari, ljuto jelo od sočiva, pirinča i testenine koje se često prodaje na ulicama Egipta, i italijanska kuhinja dobili su priznanje Uneska kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama
07.12.2025.•
0
Smanjenje bacanja hrane je odličan način da umanjite uticaj svog domaćinstva na životnu sredinu, a istovremeno uštedite na budžetu za namirnice.
Ovo su najguglaniji recepti u 2025. godini - piletina, začinjeni med i zdravi slatkiši među favoritima
07.12.2025.•
0
Google je objavio listu najtraženijih recepata u 2025. godini, otkrivajući šta je svet najviše kuvao, spremao i degustirao tokom godine.
TasteAtlas objavio listu najboljih svetskih kuhinja: Italija na vrhu, Srbija sve bolje kotirana
07.12.2025.•
2
Prestižna gastronomska platforma TasteAtlas, poznata kao svetska enciklopedija ukusa i jela, objavila je novu listu najboljih kuhinja sveta za sezonu 2025/2026.
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar