I količina ubranog hmelja i njegov sadržaj alfa-kiseline, ključne za gorak ukus piva, biće u proseku znatno manji nego u prošlosti.
Međunarodni tim koji je sproveo studiju, objavljenu u časopisu Nature Communications, pozvao je na "hitne mere prilagođavanja".
Stručnjaci smatraju da će za uzgoj biti potrebne veće površine.
Oni su proučavali pet područja uzgoja hmelja, među kojima su tri u južnoj Nemačkoj i dva regiona u Češkoj i Sloveniji.
Istraživači očekuju jednu trećinu manje alfa kiseline po hektaru obrađenih površina u razdoblju od 2021. do 2050. u poređenju s prinosima iz razdoblja od 1989. do 2018. godine.
U Halertau, najvažnijem evropskom području za uzgoj hmelja očekuje se da će nivo kiseline pasti za gotovo 40 odsto.
Tim istraživača, koji je vodio Martin Mozni s Češke akademije nauke u Brnu, kaže da je znatan pad već primećen analizom sprovedenom tokom nedavnih žetvi.
Naučnici takav razvoj situacije pripisuju sve višim temperaturnim vrednostima i manjoj količini padavina.
Premda su lokalni stručnjaci za prozvodnju hmelja delom kritikovali studiju, neki među njima su i sami primetili promene u alfa kiselini.
"Rezultati istraživanja poklapaju se s našim iskustvom", rekao je Erih Lehmar iz Udruženja nemačkih uzgajivača hmelja (HVG Nemačka).
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju -
LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
Komentari 3
dule
noname
milenko
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar