
Konzervansi i aditivi na koje treba obratiti posebnu pažnju
Idealno bi bilo da sve što jedemo napravimo sami od svežih sastojaka, ali to često nije moguće.

Foto: Pixabay
Kada biramo industrijske proizvode, znamo da u njima nekada ima konzervanasa, boja ili drugih aditiva koji utiču na to da proizvod ima bolji ukus, boju, ali i da opstane duže. Aditivi se na deklaraciji obeležavaju velikim slovom E i brojem, a koje od njih treba koristiti uz oprez, u kaže za RTS mr farmacije Hristina Milošević.
Svi aditivi koji se trenutno nalaze u proizvodima u bezbednim su dozama, i to je ispitano, naglašava Milošević. Međutim, ako neko u dužem periodu uzima više proizvoda sa jednim aditivom, tada može doći do prekoračenja dnevne bezbedne doze. Na primer, ako osoba na dnevnom nivou uzme pet ili šest različitih proizvoda sa istim aditivom, može doći do nagomilavanja aditiva i negativnih efekata.
Šta naučna istraživanja govore o aditivima i njihovom uticaju na zdravlje?
"Mnoga istraživanja govore u prilog tome da određeni aditivi, ukoliko se uzimaju duži vremenski period i u većim koncentracijama od onih propisanih, dnevnih, bezbednih doza, mogu izazvati određeni rizik po zdravlje ljudi, kao što je na primer da povećaju rizik za razvoj karcinoma, neki mogu biti neurotoksični, neki mogu oštetiti DNK, pa mi kažemo da su oni genotoksični. Neki od tih aditiva imaju dugotrajno delovanje, pa se to negativno dejstvo ne može ispoljiti odmah, nego je potrebno da prođe određeni niz godina da mi ustanovimo da to može zapravo izazvati oštećenje DNK, na primer, pa da bude genotoksično", objasnila je farmaceutkinja Hristina Milošević.
Neki aditivi, kako navodi, mogu izazvati alergijske reakcije koje se odmah ispolje. Na primer, kod zimnice se dodaje aditiv vinobran, odnosno kalijum-metabisulfit sa oznakom E224, neke osobe neće odreagovati, a neke hoće, posebno one koje imaju genetsku predispoziciju za astmu ili za hronično opstruktivnu bolest pluća, što će dovesti do gušenja ili alergijske reakcije u vidu ekcema.
"Kalijum-metabisulfit se može naći u mnogim keksima, na primer, koji se plasiraju i deci. Jedan ogroman problem na koji bi dermatolozi trebalo da skreću pažnju, ja stalno pričam o tome i već se to polako i usvaja, jeste da kalijum-metabisulfit može ili izazvati ili pogoršati određene alergijske reakcije. Mnoge mame ne znaju da je kalijum-metabisulfit alergen, pa svojoj deci koja već imaju alergijske reakcije poput atopijskog dermatitisa, ekcema, daju neki keks koji sadrži kalijum-metabisulfit i onda dolazi do pogoršanja alergijske reakcije, a da mama, čak ni doktor ne može da poveže sa čim je", objasnila je farmaceutkinja Milošević i dodala da tog aditiva ima i u suvom voću, kajsijama, urmama, suvim šljivama.
Na proizvodima je kalijum-metabisulfit obeležen crnim podebljanim slovima.
Zašto aditive treba koristiti uz oprez?
"Prvenstveno, nitriti i nitrati su grupa aditiva za koje je dokazano eksperimentima na životinjama da mogu prouzrokovati na prvom mestu karcinom jetre, zatim karcinom pankreasa i karcinom pluća", naglasila je farmaceutkinja i dodala da je to dokazano na životinjama, ali ne i na ljudima i da su oni i dalje dozvoljeni za upotrebu, ali uz oprez.
Nitriti i nitrati se mogu pronaći u suhomesnatim proizvodima, vakuumiranim ribama, odnosno paniranim ribljim pljeskavicama i štapićima, sirevima.
Pored kozmetičkih proizvoda, parabena ima i u hrani
"Malo se do sada govorilo o tome da parabena ima i u hrani i u nekim još farmaceutskim proizvodima poput suplemenata, zato što su oni isto konzervansi. Parabeni se lako mogu apsorbovati kada se unose oralno, kada se piju ili jedu, tako da se dosta koriste kao konzervansi, pogotovo metil-paraben i etil-paraben", objasnila je Milošević i dodala da kada dospeju u naš organizam mogu imitirati estrogen i mogu poremetiti rad štitne žlezde, jajnika, pa se mogu javiti i policistični jajnici i mogu izazvati insulinsku rezistenciju.
Kaže i da je dejstvo parabena mnogo jače kada se unose preko kože, nego kada se unose preko hrane, jer se duže zadržavaju. Kada unosimo preko hrane, brže se razgrađuju i prolaze kroz telo, odnosno ne zadržavaju se dugo u telu.
Ceo tekst RTS-a čitajte OVDE.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
0
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
5
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
3
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
3
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
4
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
5
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
1
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije
14.07.2025.•
9
Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
14.07.2025.•
2
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.
Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
13.07.2025.•
2
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
13.07.2025.•
0
Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
VIDEO: Najskuplji sladoled na svetu košta kao polovan automobil
13.07.2025.•
0
"Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć", najskuplji je sladoled na svetu.
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
8
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Komentari 3
Limburg
Radiolog
Hm
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar