
Konzervansi i aditivi na koje treba obratiti posebnu pažnju
Idealno bi bilo da sve što jedemo napravimo sami od svežih sastojaka, ali to često nije moguće.

Foto: Pixabay
Kada biramo industrijske proizvode, znamo da u njima nekada ima konzervanasa, boja ili drugih aditiva koji utiču na to da proizvod ima bolji ukus, boju, ali i da opstane duže. Aditivi se na deklaraciji obeležavaju velikim slovom E i brojem, a koje od njih treba koristiti uz oprez, u kaže za RTS mr farmacije Hristina Milošević.
Svi aditivi koji se trenutno nalaze u proizvodima u bezbednim su dozama, i to je ispitano, naglašava Milošević. Međutim, ako neko u dužem periodu uzima više proizvoda sa jednim aditivom, tada može doći do prekoračenja dnevne bezbedne doze. Na primer, ako osoba na dnevnom nivou uzme pet ili šest različitih proizvoda sa istim aditivom, može doći do nagomilavanja aditiva i negativnih efekata.
Šta naučna istraživanja govore o aditivima i njihovom uticaju na zdravlje?
"Mnoga istraživanja govore u prilog tome da određeni aditivi, ukoliko se uzimaju duži vremenski period i u većim koncentracijama od onih propisanih, dnevnih, bezbednih doza, mogu izazvati određeni rizik po zdravlje ljudi, kao što je na primer da povećaju rizik za razvoj karcinoma, neki mogu biti neurotoksični, neki mogu oštetiti DNK, pa mi kažemo da su oni genotoksični. Neki od tih aditiva imaju dugotrajno delovanje, pa se to negativno dejstvo ne može ispoljiti odmah, nego je potrebno da prođe određeni niz godina da mi ustanovimo da to može zapravo izazvati oštećenje DNK, na primer, pa da bude genotoksično", objasnila je farmaceutkinja Hristina Milošević.
Neki aditivi, kako navodi, mogu izazvati alergijske reakcije koje se odmah ispolje. Na primer, kod zimnice se dodaje aditiv vinobran, odnosno kalijum-metabisulfit sa oznakom E224, neke osobe neće odreagovati, a neke hoće, posebno one koje imaju genetsku predispoziciju za astmu ili za hronično opstruktivnu bolest pluća, što će dovesti do gušenja ili alergijske reakcije u vidu ekcema.
"Kalijum-metabisulfit se može naći u mnogim keksima, na primer, koji se plasiraju i deci. Jedan ogroman problem na koji bi dermatolozi trebalo da skreću pažnju, ja stalno pričam o tome i već se to polako i usvaja, jeste da kalijum-metabisulfit može ili izazvati ili pogoršati određene alergijske reakcije. Mnoge mame ne znaju da je kalijum-metabisulfit alergen, pa svojoj deci koja već imaju alergijske reakcije poput atopijskog dermatitisa, ekcema, daju neki keks koji sadrži kalijum-metabisulfit i onda dolazi do pogoršanja alergijske reakcije, a da mama, čak ni doktor ne može da poveže sa čim je", objasnila je farmaceutkinja Milošević i dodala da tog aditiva ima i u suvom voću, kajsijama, urmama, suvim šljivama.
Na proizvodima je kalijum-metabisulfit obeležen crnim podebljanim slovima.
Zašto aditive treba koristiti uz oprez?
"Prvenstveno, nitriti i nitrati su grupa aditiva za koje je dokazano eksperimentima na životinjama da mogu prouzrokovati na prvom mestu karcinom jetre, zatim karcinom pankreasa i karcinom pluća", naglasila je farmaceutkinja i dodala da je to dokazano na životinjama, ali ne i na ljudima i da su oni i dalje dozvoljeni za upotrebu, ali uz oprez.
Nitriti i nitrati se mogu pronaći u suhomesnatim proizvodima, vakuumiranim ribama, odnosno paniranim ribljim pljeskavicama i štapićima, sirevima.
Pored kozmetičkih proizvoda, parabena ima i u hrani
"Malo se do sada govorilo o tome da parabena ima i u hrani i u nekim još farmaceutskim proizvodima poput suplemenata, zato što su oni isto konzervansi. Parabeni se lako mogu apsorbovati kada se unose oralno, kada se piju ili jedu, tako da se dosta koriste kao konzervansi, pogotovo metil-paraben i etil-paraben", objasnila je Milošević i dodala da kada dospeju u naš organizam mogu imitirati estrogen i mogu poremetiti rad štitne žlezde, jajnika, pa se mogu javiti i policistični jajnici i mogu izazvati insulinsku rezistenciju.
Kaže i da je dejstvo parabena mnogo jače kada se unose preko kože, nego kada se unose preko hrane, jer se duže zadržavaju. Kada unosimo preko hrane, brže se razgrađuju i prolaze kroz telo, odnosno ne zadržavaju se dugo u telu.
Ceo tekst RTS-a čitajte OVDE.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
VIDEO: Da li jedete koru od banane?
06.05.2025.•
7
Koliko god jeli banane u svakodnevnom životu, sigurno vam nikad nije palo na pamet da uradite nešto s korom, osim da je bacite u smeće.
Uvozno voće često izgleda savršeno - evo zašto je to tako
04.05.2025.•
0
Sigurno ste na pijaci ili u prodavnici videli razliku između domaćeg i uvoznog voća - ono iz uvoza često je veće, lepše, sjajnije i "kao s reklame".
Kafa poskupela zbog klimatskih promena, verovatno će i zbog Trampovih carina
04.05.2025.•
2
Iako su gubici od vrućine i suše smanjili prognoze proizvodnje u Brazilu i Vijetnamu, najvećim proizvođačima kafe na svetu, i dalje se očekuje rast globalne proizvodnje kafe.
Banane prolaze sedam faza zrelosti: Evo šta svaka podrazumeva
04.05.2025.•
0
Banane su mnogima omiljeno voće, a uzevši u obzir da se mogu konzumirati u različitim periodima svog sazrevanja, stručnjaci su objasnili šta svaka od boja kore banane podrazumeva.
Crna kafa se smatra najzdravijom vrstom koju možemo piti: Ovo su razlozi
04.05.2025.•
1
Kafa je omiljeni napitak mnogih širom sveta, ali kada je reč o zdravstvenim prednostima, crna kafa se smatra najzdravijom opcijom.
Zašto rende ima četiri različite strane: Čemu koja strana služi?
02.05.2025.•
1
Rende je jedan od onih kuhinjskih alata koje često koristimo, ali retko u njegovom punom kapacitetu.
Nivoi malo poznate hemikalije u evropskim vinima alarmantno porasli poslednjih decenija
27.04.2025.•
2
Nivoi malo poznate hemikalije trifluorsirćetne kiseline poznate kao TFA u evropskim vinima su alarmantno porasli poslednjih decenija.
Šta su bele tačkice koje se nalaze na jagodama?
27.04.2025.•
1
Jagode su mnogima omiljeno voće, a da li ste se ikada zapitali šta su zapravo bele tačkice koje se nalaze na njima?
Treba li brašno prosejati pre svake upotrebe?
27.04.2025.•
1
Iako je prosejavanje brašna uobičajen korak u klasičnim receptima, da li je ono zaista neophodno u baš svakoj pripremi?
Pirinač postaje sve otrovniji
27.04.2025.•
4
Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Lancet", utvrđeno je da će pirinač biti sve otrovniji usled zagrevanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2).
Poslastice zbog kojih uništavamo planetu: "Svet pistaća je trenutno potpuno presušio"
25.04.2025.•
2
Pomama za Dubai čokoladom izaziva nestašicu pistaća, dok je opsesija Zapada mačom dovela do pritiska na proizvodnju japanskog čaja u prahu.
FOTO, VIDEO: Francuski poslastičari napravili kolač od jagode dug skoro 122 metra
24.04.2025.•
0
"Naoružani" sa 4.000 jaja i kamionom šećera i slatke pavlake, francuski poslastičari završili su u sredu kolač sa jagodama dug čak 121,8 metara, za koji tvrde da je najduži na svetu.
Dobro je znati: Kako da čuvate uskršnja jaja posle praznika
21.04.2025.•
3
Nakon Uskrsa, ostaci praznične hrane često se vade iz frižidera. Umesto da ih bacate, bilo bi pametno da ih iskoristite narednih dana – uključujući i kuvana jaja.
Globalna potrošnja vina pala na najniži nivo u poslednjih 60 godina
20.04.2025.•
3
Svetska potrošnja vina u 2024. godini pala je na najniži nivo za više od šest decenija, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).
Bobičasto voće ne bi trebalo da jedete svaki dan: Ovo su razlozi
20.04.2025.•
1
Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, zasluženo je jedno od najzdravijih voća koje možemo uključiti u ishranu.
Zbog pomame za Dubai čokoladom - nestašica pistaća u svetu
20.04.2025.•
1
Promocija proizvoda na društvenoj mreži Tiktok je sada dovoljno moćna da utiče na poljoprivrede velikih država, kao što su Sjedinjene Američke Države i Iran.
Mača sve popularnije piće: Da li je zdravija od kafe?
20.04.2025.•
6
Iako je kafa vekovima nezaobilazan jutarnji ritual u gotovo svakom delu sveta, u poslednjih nekoliko godina mača preuzima pažnju ljubitelja zdravog života.
Prestaje proizvodnja Toblerone čokolade koja se pravila 56 godina
20.04.2025.•
6
Švajcarska čokolada Toblerone s tamnom čokoladom u pakovanju od 360 grama se ukida, što je rastužilo one koji vole ovu vrstu slatkiša.
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
6
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
Komentari 3
Limburg
Radiolog
Hm
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar