VIDEO: Pržena piletina Merilend servirana je putnicima na Titaniku - ovo je priča iza ovog jela

Jelovnik sa Titanika nedavno je prodat na aukciji za gotovo 100.000 evra, a on nam otkriva šta su putnici prvog razreda imali priliku da jedu na ovom brodu.
Poznato je da su putnici treće klase jeli supu od pirinča, kašu i kekse, uglavnom hranu koja je smirivala želudac, ali putnici prve klase imali su mnogo više opcija.
 
Oni su svakog dana mogli da biraju između jelovnika koji je uključivao goveđi file, mladu jagnjetinu ili patku u umaku od port vina. 
Zloglasnog 14. aprila, kada je Titanik udario u santu leda, gosti su imali još jedan izbor na meniju, prženu piletinu Merilend, odnosno "chicken à la Maryland". 
 
Pržena piletina Merilend zapravo je piletina pržena u tiganju s bešamel umakom. Početkom 19. veka pržena piletina bila je jelo za posebne prilike, koje su porobljene Afroamerikanke često pripremale za bogata domaćinstva u Merilendu, odakle i dolazi naziv jela. Te iste žene često bi uzgajale kokoške i zatim prodavale jaja, ponekad čak i svojim robovlasnicima, kako bi zaradile nešto novca. 
Ali do vremena kada je pržena piletina iz Merilenda stigla na Titanik, i samo jelo se promenilo. Ova pržena piletina više nije bila jelo koje je označavalo status, već su ga jeli skoro svi. Upravo zato se ovo jelo na Titaniku zvalo "chicken à la Maryland", kako bi zvučalo ipak malo posebnije za goste prve klase.
 
Iako je ovo jelo toliko popularno, brojni kuvari do danas nisu uspeli da pronađu originalni recept. Ipak, većina recepata za prženu piletinu Merilend slaže se oko nekoliko stvari - piletinu treba uvaljati u začinjeno brašno i pržiti u tučanom tiganju, a nikada u dubokom ulju. Tokom pečenja tiganj treba da bude pokriven poklopcem, a svu tečnost iz tiganja koja nastane za vreme pečenja treba umutiti u sos koji se poslužuje uz meso.
 
U nastavku pogledajte kako možete spremiti ovo preukusno jelo:
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba

Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.

Znatno opala prodaja šampanjca

Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.

Cene kafe će nastaviti da rastu

Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.