Zašto nam treba 20 minuta da shvatimo da smo siti?

Da li vam se ikada dogodilo da ste pojeli obrok u rekordnom roku jer ste bili jako gladni, a onda, tek pola sata nakon što ste pojeli, osetili da ste siti? Ako je tako, niste jedini.
Zašto nam treba 20 minuta da shvatimo da smo siti?
Foto: Pixabay
Naime, postoji pauza između prvog zalogaja i utaživanja gladi, a opšte je mišljenje da to odlaganje traje oko 20 minuta. Prema američkoj gastroenterološkinji Nini Nendi, potrebno je u proseku 20 minuta da telo pošalje signal mozgu da ste dovoljno jeli.
 
Tačno trajanje razmaka između vremena kada jedete i trenutka kada se osećate sitima zavisi od mnogo faktora, uključujući vrstu hrane koju jedete i vaše prehrambene navike, a to je zato što se mozak oslanja na nekoliko različitih mehanizama kako bi odredio da li ste siti, kaže Nendi za Live Science.
Naši osećaji gladi i sitosti u velikoj su meri kontrolisani hormonima, posebno grelinom, hormonom koji stimuliše apetit koji se proizvodi u crevima, i leptinom, hormonom koji suzbija apetit. Grelin varira dok jedemo, dok nivoi leptina ostaju prilično stabilni, a još neki hormoni, kao što su PYY i GLP-1 iz creva i insulin iz gušterače, takođe povećavaju osećaj sitosti nakon jela.
 
Mozak takođe reguliše glad na osnovu informacija iz nerava koji osećaju kada se želudac rasteže, kao i signala iz receptora ukusa i mirisa, kaže Nendi. 
 
"Kada ovi signali zajedno pokazuju da ste dovoljno jeli, mozak smanjuje vašu želju da dodatno jedete", dodaje ona.
Kašnjenje od otprilike 20 minuta postoji zbog činjenice da je telu potrebno vremena da prilagodi proizvodnju hormona povezanih s glađu, a tim hormonima treba više vremena od nervnih impulsa da prenesu informacije u mozak. 
 
Električni signali iz gastrointestinalnog trakta putuju duž nerava munjevitom brzinom, dopirući do mozga gotovo trenutno. Hormoni, s druge strane, putuju krvotokom. Osim toga, vreme koje je telu potrebno da generiše signale sitosti i pošalje ih mozgu također zavisi od vrste hrane koju jedete.
 
Hrana bogata vlaknima, poput voća, povrća i celih žitarica obično podstiče sitost, dok prerađena hrana s malo vlakana odlaže osećaj sitosti, ističe Nendi. To je zato što vlakna pomažu isključiti proizvodnju grelina, podstiču izlučivanje crevnih hormona koji suzbijaju apetit i vrše pritisak na želučane receptore istezanja.
 
Jedete li brzo ili sporo? I vaše prehrambene navike još su jedan faktor koji utiče na sitost nakon jela. Sporije jedenje daje telu više vremena da signalizira da ste siti, a obraćanje pažnje na hranu i uživanje u svakom zalogaju može vam pomoći da se bolje uskladite s tim signalima. Ovaj koncept je poznat kao svesno jedenje, kaže Nendi. 
  • Pićuka

    25.03.2024 19:13
    Zato što smo gladni.
  • Teča iz Kanade

    25.03.2024 06:23
    Ja sacekam i do 60 minuta ali nikako da mozak posalje tu informaciju. Posle 60 minuta pojedem jos toliko koliko sam vec pojeo i istog momenta sam sit.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.