
Kokice danas neodvojive od bioskopa: A nekada nisu bile poželjne
Dan sećanja u Sjedinjenim Američkim Državama na one koji su poginuli služeći američkoj vojsci je trenutak koji označava početak letnje sezone filmskih blokbastera.

Foto: Pixabay
To je slučaj već 90 godina, a zbog čega su kokice postale neodvojive od bioskopa.
Analitičar medijske kompanije "Comscore" Pol Dergarabedijan smatra da je teško zamisliti savršeniju kombinaciju od bioskopa i kokica koja je toliko duboko postala deo kulture.
Koliko su bioskop i kokice nerazdvojni pokazuje to da najveći lanac bioskopa u SAD-u, AMC Theaters, godišnje napravi toliko kokica da bi bile dovoljne da napune čak 222 olimpijska bazena. Međutim, nekada to nije bilo tako jer bioskopi nisu želeli da išta imaju s hranom.
Kako su kokice ušle u bioskope
Endru F. Smit je svojom knjigom "Kokičasta kultura: Socijalna istorija kokica u Americi (Popped Culture: A Social History of Popcorn in America)" tematizovao kako je stvorena veza između bioskopa i kokica. U knjizi je navedeno da su verovatno američki mornari početkom 19. veka doneli običaj pravljenja kokica iz južne Amerike.
Pravljenje kokica je postalo popularno do 40-ih godina 19. veka. Prodavci kokica su u narednih nekoliko decenija postali sveprisutni na ulicama, sajmovima i cirkusima. Posle toga je počelo sporo "udvaranje" kokica bioskopima.
Prodavci kokica su priliku videli i u posetiocima bioskopa kojih je bilo sve više. U SAD-u je do 1930. nedeljno bilo 90 miliona posetilaca bioskopa. Međutim, vlasnicima bioskopa je bilo neprihvatljivo da kokice budu deo njihove ponude.
"Pojedinim vlasnicima je prodaja kokica predstavljala nepotrebnu smetnju ili nešto što je ispod njihovog dostojanstva", piše Smit u knjizi.
Uprkos protivljenju vlasnika, prodavci su ipak pokušavali da prodaju kokice i u bioskopima. Međutim, bum kokica desio se u ekonomskom periodu kada je to bilo najmanje vertovatno da će se desiti. Naime, taj bum desio se tokom Velike depresije 30-ih godina prošlog veka.
"Po ceni od pet ili deset centi po kesici, kokice su bile pristupačan luksuz većini Amerikanaca", ukazao je Smit.
Kokice su se na početku pravile ispred bioskopa, na prostoru koji su ustupali vlasnici bioskopa, jer su smatrali da im je preskupo da u samom bioskopu imaju ventilaciju koja je neophodna za pravljenje velike količine kokica. Međutim, kako su počele da kruže priče o bogatstvu napravljenom na kokicama, to se promenilo.
"Kokice su se tako dobro prodavale zbog svoje arome, zbog istog onog mirisa zbog kog su ih vlasnici bioskopa ranije prezirali", naglasio je Smit.
Prema njegovim rečima, čim su aparati za pravljenje kokica postavljeni u bioskope, posao je krenuo, piše CNN.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
7
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Da li pivo osvežava bolje od drugih pića: Evo šta kažu nutricionisti
06.07.2025.•
8
Prema rečima naučnika i nutricionista, razlog zbog kojeg nas pivo toliko osvežava krije se u njegovom sastavu.
Da vam jelo bude bogatijeg ukusa: Jedan sastojak dodajte kada dinstate luk
06.07.2025.•
0
Luk je nezaobilazan sastojak u mnogim jelima i često je osnova gotovo svake pripreme u kuhinji.
Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj
04.07.2025.•
1
Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.
Straćatela nije samo sladoled - to je naziv za još dve namirnice
02.07.2025.•
0
Kada neko spomene straćatelu, većina ljudi odmah pomisli na sladoled - kremastu mlečnu bazu prošaranu tankim komadićima čokolade.
Ako ste kupili avokado koji je još tvrd: Evo kako da dozre u 10 minuta
02.07.2025.•
0
Svima onima koji vole i kupuju avokado sigurno se bar jednom dogodilo da pazare primerak koji je još relativno tvrd i nije za konzumaciju.
Kafa bez kofeina - mnogi ne znaju kako nastaje
02.07.2025.•
5
Za neke je nezamisliva, a tu su i uobičajena pitanja "koji je onda smisao kafe?" Za druge, to je jedini način da uživaju u ukusu kafe bez nervoze, nesanice ili ubrzanog pulsa.
Kilogram mača čaja košta i po nekoliko hiljada evra: Ovo su razlozi
22.06.2025.•
2
Uživanje u zelenom mača čaju je japanska tradicija, a sve je popularniji širom sveta.
Pet "zdravih" namirnica koje sabotiraju mršavljenje i metabolizam
20.06.2025.•
1
Mnoge svakodnevne namirnice koje imamo u kuhinji – pa čak i one koje se često reklamiraju kao "zdrave" – mogu usporiti metabolizam i na duge staze doprineti gojenju.
"Šopska salata" na listi najboljih na svetu: Ovo je ceo spisak
19.06.2025.•
1
Salata kao jelo potiče još iz antičkog doba - stari Rimljani su uživali u zelenom lišću koje su umakali u so i zvali ga "herba salata", što u prevodu znači posoljeno bilje.
Studija pokazala: Samo jedna zemlja može samu sebe da prehrani
18.06.2025.•
10
Globalna politika trenutno ne deluje posebno kooperativno, i zato je važno imati u vidu ko, gde i kako raspolaže važnim prirodnim i drugim resursima.
U Japanu ukradene trešnje u vrednosti od 6.900 evra
17.06.2025.•
4
Oko 200 kilograma trešanja vrhunske sorte u vrednosti od oko milion jena (oko 6.900 evra) ukradeno je iz voćnjaka na severoistoku Japana, saopštila je policija prefekture Jamagata.
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
15.06.2025.•
0
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Minut pire: Koliko je zdrav?
14.06.2025.•
2
Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.
Magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca: Pogledajte ko rizikuje njegov nedostatak
13.06.2025.•
0
Poznato je da je kalcijum važan za zdrave kosti i jake mišiće. Međutim, manje je poznato da je magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca.
VIDEO: Turski "kahvalti" je novi šampion među svetskim fruštucima, komplet lepinja na drugom mestu
11.06.2025.•
1
Komplet lepinja je u 2024. godini proglašena za najbolji doručak na svetu, a sad ju je s prvog mesta liste Taste Atlasa skinuo "kahvalti".
Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?
06.06.2025.•
6
Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.
Ovo voće je najzdravije, kažu naučnici
05.06.2025.•
3
Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja.
"Lijete" suze dok sečete luk: Evo kako to da sprečite
01.06.2025.•
2
Sečenje luka postaje lak zadatak kada se prati metod za koji su naučnici sa Univerziteta Kornel utvrdili da najmanje iritira oči.
Milka pravi promene u pakovanjima: Lansira novu veličinu čokolade
01.06.2025.•
3
Kompanija koja stoji iza Milke, jedne od najpopularnijih čokolada na svetu, najavila je nove promene u pakovanjima, a očekuje se kako će se one implementirati u Evropi u narednih nekoliko nedelja.
Najavljene i nove deklaracije za meso: Moraće da se istakne koliko je meso staro
31.05.2025.•
8
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da za sve namirnice životinjskog porekla mora da se zna poreklo, kroz koje zemlje je pošiljka prošla, gde će biti skladištena i kako će biti korišćena.
Komentari 6
azra
Stole
Zbog
O svinjcu koji ostane posle filma, ne vredi trošiti reči.
Druga stvar što današnji filmovi nisu uopšte vredni pažnje niti davanja 500din na ulaznicu, ili koliko je već sad.
Kulturnije je otići u pozorište gde ide sasvim neka druga grupa ljudi.
Ako vam se ždere, žderite kući.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar