Danas je Dan kokica - u kojoj varijanti su najzdravije

Odgovor na pitanje da li su kokice "zdrave" zavisi od toga kakve ih jedete.
Danas je Dan kokica - u kojoj varijanti su najzdravije
Foto: Pixabay
U najčistijem obliku - odnosno, kada se kokaju na toploti – kokice su zdrava žitarica sa celim zrnom, bogate su antioksidansima i niskokalorična grickalica: činija takvih kokica ima samo 93 kalorije, jedan gram masti i četiri grama vlakana.
Kokice pečene u ulju i sa prelivom od putera, kakve se prodaju u bioskopima, manje su zdrave i bogatije kalorijama.
Prema istraživanju Centra za nauku u javnom interesu, navodi CNN, kofica srednje veličine (oko 20 šolja kokica) sadrži 1.200 kalorija, 980 miligrama natrijuma i 60 grama zasićenih masti, što je dovoljno energije za tri dana.
 
Čak i ako pojedete samo činiju (tri šolje) kokica, opet biste uneli količinu masti dovoljnu za pola dana.
 
Ako kupujete već spremljene kokice u prodavnici, proverite podatke o nutritivnim vrednostima, jer na takvim proizvodima količine natrijuma i šećera variraju. Kokice sa raznim slatkim ili slanim prelivima mogu imati tako i do četiri kašičice šećera po šolji kokica.
 
Ako kokate kokice kod kuće, u mikrotalasnoj rerni, ograničite količinu soli i putera koju dodajete, a umesto toga možete ih začiniti i origanom, bosiljkom ili biberom, ili čak i parmezanom.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Povrće koje nikako ne treba jesti sirovo

Sirovo povrće i voće često je najbolji način za unos hranjivih materija, vitamina i minerala u organizam, jer mu se termičkom obradom gube blagotvorni efekti na naše zdravlje.

Toblerone moraju da promene izgled pakovanja

Proizvođači čokolade Toblerone moraju da uklone prikaz planinskog vrha Materhorn sa svog pakovanja, zbog toga što se većina proizvodnje premešta iz Švajcarske u Slovačku.

Sud: Sir "grijer" može da bude i američki

Sud u Ričmondu u američkoj državi Virdžinija doneo je odluku po kojoj naziv sira "grijer" ne mora da se odnosi isključivo na sireve koji se prave u Francuskoj ili Švajcarskoj.