
EU dozvolila upotrebu brašna od crva: Postoje li zdravstveni rizici?
EU je prvi put odobrila upotrebu brašna od larve crva brašnara.

Foto: Pixabay
Gadi vam se? Pomisao na crve u hrani kod mnogih ljudi izaziva gađenje. Ovu reakciju nauka naziva "prehrambenim tabuom". Neki insekti, životinje, biljke ili gljive, koje su u principu jestive, postaju tabu u određenom kulturnom ili društvenom kontekstu i stoga se ne konzumiraju, piše Dojče vele.
Na primer, pobožni hindusi ne jedu govedinu, vernici muslimani i Jevreji ne jedu svinjetinu, a u zapadnim kulturama mnogi osećaju gađenje prema konzumiranju insekata.
Ipak, prema procenama Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), insekti su sastavni deo ishrane za oko dve milijarde ljudi širom sveta, posebno u delovima Afrike, Azije, Srednje i Južne Amerike. Više od 2.000 vrsta insekata smatra se jestivim.
Evropska unija je sada prvi put odobrila upotrebu brašna od larvi crva u prehrambenim proizvodima. Ova dozvola se odnosi na brašno dobijeno od larvi žitnog insekta - žutog crva brašnara (Tenebrio molitor). Dakle, ne radi se o konzumiranju celih crva, prženih skakavaca ili svilenih buba - što neki možda zamišljaju kao horor-scenario.
Ovo visokoproteinsko brašno u budućnosti će se u malim količinama koristiti u industrijski proizvedenim pekarskim proizvodima poput hleba i kolača, proizvodima od sira, testenini i prerađenim proizvodima od krompira.
Brašno od larvi žitnog crva - brašnara ne predstavlja zdravstveni rizik, inače ne bi bilo odobreno za upotrebu, upozorava i Savezna kancelarija za zaštitu potrošača i bezbednost hrane u Nemačkoj.
Pre odobrenja proizvođači moraju podneti zahtev za svaku vrstu insekta koji žele da plasiraju na tržište, u skladu sa Uredbom EU o "novoj hrani" (Novel-Food-Verordnung). Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) sprovodi temeljnu naučnu procenu kako bi osigurala da je hrana bezbedna za ljudsko zdravlje.
Dozvoljene količine su ograničene: hleb sme da sadrži maksimalno četiri grama brašna na 100 grama gotovog proizvoda, dok je za sir maksimalna količina jedan gram na 100 grama proizvoda.
Mogući patogeni u brašnu eliminišu se UV-zračenjem pre upotrebe. Ova metoda ujedno povećava sadržaj vitamina D3 u prahu.
Zašto su larve žitnog crva pogodne za ishranu?
One sadrže važne hranjive materije poput gvožđa, cinka i vitamina B12. Imaju i veliku koncentraciju proteina. Novoodobreno brašno od larvi žitnog crva sadrži između 50 i 55 odsto proteina. Osim toga, u njemu je i svih devet esencijalnih aminokiselina ali i zdrave masti, vlakna i važni vitamini.
Njihova proizvodnja je ekološki prihvatljivija u poređenju s tradicionalnim izvorima proteina poput govedine, svinjetine i piletine. Potrebno im je manje vode, hrane i prostora, te proizvode manje emisija štetnih gasova.
Skriveni životinjski sastojci u mnogim proizvodima
Životinjski sastojci već dugo postoje u pekarskim proizvodima, testenini i sirevima, ali ih je često teško prepoznati jer su skriveni iza aditiva ili stručnih izraza.
Mnoge industrijske pekare već dugo koriste L-cistein (E920), kako bi testo imalo ujednačenu konzistenciju i bolji kvalitet. Ova aminokiselina se često dobija od svinjskih čekinja ili perja, a ne mora biti posebno deklarisana.
Otprilike 35 odsto sireva u svetu se pravi od životinjskog sirišta - enzima iz želuca preživara, najčešće teladi. Oni razgrađuju mlečne proteine i omogućavaju sirenje mleka bez da se ukiseli. Ovaj proces je ključan za proizvodnju sira i omogućava mu da se stvrdne, jer odvaja čvrste sastojke mleka od tečnosti.
Želatin je takođe prisutan u mnogim proizvodima. Ova proteinska smesa dobija se iz kože i kostiju goveda i svinja. Želatin stabilizuje čorbe i soseve, zgušnjava krem sireve i povezuje pahuljice u musli pločicama.
Insekti su već prisutni u prehrambenim proizvodima. Od 2021. godine četiri vrste insekata su već odobrene za upotrebu u EU - najčešće u sušenom obliku ili u prahu:
- Osušeni žuti crv brašnar (Tenebrio molitor)
- Migratorni skakavac (Locusta migratoria)
- Kućni cvrčak (Acheta domesticus)
- Larva žitnog kukca (Alphitobius diaperinus), poznata i kao bafalo crv
Ovi insekti mogu biti sastojci u prerađenim mesnim proizvodima, pekarskim proizvodima, smesama za pečenje, testenini, pici, grickalicama poput čipsa ili kikirikija u hrskavom omotaču, čokoladi, siru, marmeladi, musliju, muslipločicama i mnogim drugim proizvodima.
Ko želi da se kloni ovih sastojaka, treba pažljivo da čita listu sastojaka. Insekti su u principu obavezno deklarisani: prehrambeni proizvodi koji sadrže insekte moraju biti jasno označeni prema EU regulativi. Deklaracija mora uključivati latinski i domaći naziv insekta, kao i njegov oblik upotrebe.
Takođe, na proizvodu mora biti jasno navedeno da može izazvati alergijske reakcije kod osoba alergičnih na rakove, mekušce i grinje.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
6
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
3
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
3
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Sezona kukuruza je počela: Mali saveti kako da ispadne savršeno kuvan i pečen
30.07.2025.•
2
Miris kuvanog kukuruza pravi je simbol leta, kom se radujemo cele godine. Na moru, u parku, u dvorištu - kukuruz je hrskava poslastica koju malo ko ne voli.
Čokolada s belim "mrljama": Zašto se javlja i da li je treba jesti?
21.07.2025.•
0
Tokom leta često se desi da otvorimo čokoladu, a ona na sebi ima bele mrlje usled topljenja i ponovnog hlađenja.
Kako da zamrznuti grašak sačuva ukus i vitamine: Evo rešenja
20.07.2025.•
0
Kuvanje zamrznutog graška je standardan postupak za mnoge, ali on često postane gnjecav. Na sreću, postoji jedan trik zahvaljujući kojem ćete to sprečiti.
Tramp najavio da će "Koka-kola" u SAD koristiti šećer od trske
17.07.2025.•
4
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da je kompanija "Koka-kola" na njegov predlog pristala da koristi šećer od trske u svom popularnom gaziranom piću, iako kompanija to nije zvanično potvrdila.
Poznata čokolada u Nemačkoj odnela titulu za najveću obmanu potrošača
15.07.2025.•
5
Nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Foodwatch" dodelila je ovogodišnju "nagradu" za najobmanjujući proizvod, takozvani Zlatni vindbojtel, poznatoj čokoladi Milka.
Proizvođači sladoleda u SAD izbacuju veštačke boje iz upotrebe
15.07.2025.•
1
Američke kompanije za proizvodnju sladoleda, koje pokrivaju 90 odsto tržišta, saopštile su da će za manje od tri godine izbaciti veštačke boje iz svojih proizvoda, naveli su zvaničnici federalnih zdravstvenih službi.
Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije
14.07.2025.•
9
Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).
Američke carine na brazilsku robu mogle bi da povećaju cenu kafe
14.07.2025.•
2
Planirano uvođenje američkih carina na robu iz Brazila može dovesti do povećanja cena kafe u svetu, usled rekordno visokih cena u celom svetu, ocenjuju stručnjaci.
Lepinje iz Srbije među 10 najboljih peciva sveta
13.07.2025.•
2
Taste Atlas svrstao je lepinje iz Srbije među najbolje hlebove Evrope.
Za najukusnije palačinke: Smesu stavite da odstoji u frižideru
13.07.2025.•
0
Ukoliko često pravite palačinke, bitno je da pre nego što ih stavite na tavu koristite i trik koji preporučuju stručnjaci.
VIDEO: Najskuplji sladoled na svetu košta kao polovan automobil
13.07.2025.•
0
"Byakuya", što na japanskom znači "Bela noć", najskuplji je sladoled na svetu.
Pronađena listerija u proizvodu iz Srbije
08.07.2025.•
8
Italija je izdala upozorenje da je pronašla bakteriju listeriju u dimljenom lososu iz Srbije.
Komentari 2
predrag
Za nizu i srednju klasu.
Bon Appétit
Biolog
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar