Greške koje kvare domaću supu

Miris domaće supe koji se širi kuhinjom često budi uspomene na detinjstvo, nedeljne ručkove i toplinu porodičnog doma.
Greške koje kvare domaću supu
Foto: Pixabay
Naizgled jednostavno jelo u koje se stavljaju voda, povrće, meso i začini u stvarnosti je prava mala kulinarska umetnost. Dobra supe ne nastaje slučajno - ona zahteva strpljenje, osećaj za ravnotežu i poznavanje ključnih koraka u pripremi.
 
Upravo zato nije retkost da i iskusni kuvari naprave male, ali važne greške koje rezultiraju supom bez karaktera i ukusa. Ako ste se ikada pitali zašto vaša supa nije kao bakina ili šta joj nedostaje da bi bila zaista ukusna, nastavite da čitate. 
Ovo su najčešće greške u pripremi domaće supe - i jednostavnei načini kako ih izbeći.
Kuvanje na prejakoj vatri
 
Jedna od najčešćih grešaka jeste kuvanje supe na previsokoj temperaturi. Kada supa brzo vri, dolazi do zamućenja, a ukusi ne stignu da se razviju. Idealno je pustiti supu da se lagano krčka kako bi sastojci postepeno otpuštali aromu i dali dubinu ukusu.
 
Nedovoljno dugo kuvanje
 
Supi je potrebno vreme da se skuva i razvije onaj prepoznatljiv ukus. Bez obzira na to radi li se o supi od mesa ili povrća, što se duže kuva, to su ukusi složeniji i bogatiji. Supe od povrća zahtevaju barem 45 minuta, a mesne često i dva do tri sata laganog kuvanja.
Korišćenje sirovog povrća
 
Stavljanje sirovog povrća direktno u vodu često rezultira slabijim ukusom. Lagano dinstanje luka, šargarepe i celera na malo masnoće pre dodavanja vode supi će dati puno bogatiji ukus, pa ako želite da produbite ukus supe, neka vam dinstanje povrća sledeći put bude prvi korak.
 
Previše ili premalo vode
 
Ako dodate previše vode, to će razrediti supu, dok premalo vode može učiniti da bude preslana i prejakog ukusa. Važno je postići pravu ravnotežu, u zavisnosti od količine sastojaka. Dodajte vodu postepeno i ostavite deo da ispari pri kuvanju - tako možete lako ispraviti gustinu i koncentraciju.
 
Dodavanje soli prerano
 
Ako posolite supu na početku, lako možete preterati jer se voda tokom kuvanja redukuje. Takođe, ako kuvate s kockom ili gotovim bujonom, oni već sadrže so, pa supu na početku kuvanja posolite samo umereno, a kasnije dodajte još malo soli ako bude potrebno, piše Index.hr.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Teme

šupa

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nemačka našla hepatitis A u voću iz Srbije

Nemačka je izdala upozorenje da je pronašla viruse hepatitisa A u zamrznutom voću iz Srbije, objavljeno je na sajtu evropskog sistema za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani (RASFF).

Nutela bi mogla da poskupi zbog mraza u Turskoj

Ljubitelji slatkog namaza Nutela će verovatno morati da uskoro plaćaju više za svoj omiljeni proizvod pošto je najjači prolećni mraz u poslednjoj deceniji značajno smanjio rod lešnika u Turskoj.

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.