"Lijete" suze dok sečete luk: Evo kako to da sprečite

Sečenje luka postaje lak zadatak kada se prati metod za koji su naučnici sa Univerziteta Kornel utvrdili da najmanje iritira oči.
"Lijete" suze dok sečete luk: Evo kako to da sprečite
Foto: Pixabay (ilustracija)
Svako ko je ikada pokušao da kuva dobro zna da seckanje luka dolazi sa specifičnim posledicama: osećaj pečenja u očima trenutno se pretvara u nalet suza, a lice ostaje otečeno kao da smo se od nekog bolno rastali, prenosi T portal.
Kako seći luk bez suza?
 
Internet je pun rešenja za ovaj problem - od hlađenja luka u frižideru do nošenja skijaške maske - ali istraživači sa Univerziteta Kornel otkrili su najbolji, naučno dokazan način da zaustave suze.
 
Sve se vrti oko oštrog noža i sporih, kontrolisanih rezova
 
Prema novoj studiji objavljenoj na arXiv-u, platformi za naučne radove otvorenog pristupa, ključ za izbegavanje suza je jednostavan: koristite veoma oštar nož i secite polako i kontrolisano.
 
Prilikom sečenja luka oslobađa se jedinjenje pod nazivom sin-propanetil-S-oksid, koje stimuliše nerve odgovorne za lučenje suza.
Naučnici su istraživali šta utiče na količinu ovog jedinjenja koja dospeva do naših očiju, a da bi to otkrili, ofarbali su luk u crno sprejom kako bi lakše vizualizovali isparavanje. 
 
Zatim su koristili kameru i "giljotinu" napravljenu po meri kojom su sekli luk različitim brzinama i oštrinom noža.
 
Tuplji i i deblji noževi uzrokuju najviše štete
 
Ispostavlja se da tanji i oštriji noževi, koji seku luk polako i sa manjom silom, stvaraju znatno manje mikroskopskih čestica koje lete kroz vazduh – i potencijalno završavaju u našim očima.
 
Nasuprot tome, tuplji i deblji noževi uzrokuju neku vrstu "eksplozije" sitnih kapljica soka koje se šire u svim pravcima, često pravo prema licu.
 
U stvari, tuplji i deblji noževi stvorili su čak 40 puta više čestica u poređenju sa oštrim, dok su brži sečenja rezultirala četiri puta većim brojem čestica od sporih.
 
Ključna razlika je u tome što tupi noževi prvo savijaju i kompresuju površinu luka, stvarajući pritisak koji se zatim iznenada oslobađa i snažno dopire do očiju.
Hlađenje luka - zaboravite na taj trik
 
Zanimljivo je da su naučnici testirali i jednu od najčešćih kuhinjskih metoda - hlađenje luka pre sečenja. Ali rezultat je bio suprotan od očekivanog. 
 
Crni luk koji je proveo 12 sati u frižideru oslobodio je znatno više čestica nego onaj na sobnoj temperaturi.
 
Drugim rečima, omiljeni trik sa hlađenjem luka je zapravo mit.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • DrX

    02.06.2025 09:38
    Ima još rešenja
    Luk se oljušti, skine se vrh i ukloni se koren, tako da se vide slojevi, zatim se potopi u vodu, opere se i zatim se opet potopi u vodu. Iz vode se vadi i seče se, ja to radim godinama i nemam problem.
    Voda se ponaša kao filter preko kog ljutina ne prolazi da peče oči.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi