Sve više muškaraca vodi računa o kontracepciji

Savete o seksualnim odnosima i polno prenosivim bolestima sve češće traže mladići koji žele da dele odgovornost sa svojim partnerkama i pravilno se zaštite od polno prenosivih bolesti, pokazuju podaci sa sajta Udruženja za reproduktivno zdravlje www.21dan.com.
Savete o seksualnim odnosima i polno prenosivim bolestima sve češće traže mladići koji žele da dele odgovornost sa svojim partnerkama i pravilno se zaštite od polno prenosivih bolesti, pokazuju podaci sa sajta Udruženja za reproduktivno zdravlje www.21dan.com.

Mladi su prepoznali ovaj sajt kao prijateljsku sredinu za postavljanje intimnih pitanja, a o tome svedoči više od pola miliona posetilaca godišnje, oko 2.500 dnevno, dok oko 50 korisnika svakog dana dobije odgovore na postavljena pitanja, saopšteno je sa tog portala.

Najposećenija rubrika na sajtu je "Pitajte ginekologa" i forum koji uređuju isključivo lekari, a sajt pruža informacije o reproduktivnom zdravlju, polno prenosivim bolestima i edukaciju o zaštiti od neželjene trudnoće.

Lekar Marijana Bjelanović, koja odgovara na pitanja posetilaca sajta, rekla je da sajt najčešće posećuju devojke uzrasta 15 do 27 godina, kao i devojke koje još nisu polno aktivne, pa pre stupanja u polne odnose kontaktiraju stručnjake kako bi se informisale.

Najviše ima pitanja o korišćenju kontraceptivnih pilula, pa se korisnice uglavnom javljaju ako nepažnjom zaborave da popiju pilulu ili koriste lekove koji umanjuju kontraceptivnu efikasnost pilule, pa traže savet da li je i koliko dugo, u tim slučajevima, potrebna dodatna zaštita, navela je Bjelanović.

Prema njenim rečima, najpozitivnije iskustvo je da se sve više muškaraca angažuje i postavlja pitanja o polnim bolestima i različitim vidovima kontracepcije. Predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje Ana Mitrović Jovanović ukazala je da sajt, kao izvor medicinski tačnih informacija, pomaže u iskorenjivanju predrasuda o kontracepciji.

Savremena kontracepcija štiti reproduktivno zdravlje do trenutka kad su osobe spremne na roditeljstvo, ali uprkos činjenici da kontraceptivnu pilulu koristi više od 70 miliona žena u svetu, stavovi i duboko ukorenjene predrasude o kontracepciji se teško menjaju, dodala je ona.

Sajt www.21dan.com pokrenulo je Udruženje za zaštitu reproduktivnog zdravlja 2006. godine, uz pomoć tima stručnjaka, lekara i specijalista ginekologa, sa ciljem da mladima u Srbiji približi delikatnu temu zaštite od polno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.