Zašto muškarce fasciniraju ženske grudi?

Ovo pitanje, koje već vekovima traži odgovore, postalo je tema ozbiljnog naučnog istraživanja.
Ovo pitanje, koje već vekovima traži odgovore, postalo je tema ozbiljnog naučnog istraživanja.

Autori veruju da se tajna skriva u hormonu koji majka luči u trenutku dojenja i koji stvara pojačanu vezu između majke i bebe. Efekti tog hormona opstaju i u kasnijim razdobljima života – smatraju autori.

Jedan od njih, Lari Jang, napisao je članak za "Hafington Post" u kom tumači zašto je, prema biološkim kriterijima, muška opsesija grudima "prilično čudna".

"Ljudska vrsta jedina među sisarima ima mužjake koji su fascinirani grudima ženki u kontekstu seksualnosti", komentariše Lari Jang. I žene su jedinstvene među sisarima po činjenici da im grudi rastu u pubertetu. Mi smo takođe jedina vrsta u kojoj muškarci dodiruju ili oralno stimulišu grudi partnerke kao deo seksualnog čina – i žene u tome uživaju.
Istraživanje kaže da 82 odsto žena voli kada im muškarci stimulišu bradavice, a više od 60 odsto tražiće tu vrstu dodira.

Uspeh "Plejboja" i drugih muških magazina mnogi objašnjavaju baš činjenicom da muškarce neodoljivo privlače ženske grudi. Ta privlačnost je urođena, ne naučena. Momci ne uče u parku ili na ulici da su grudi nešto što bi trebalo da ih zanima. To je biološki uslovljeno i duboko usađeno u naš mozak. Rezultati čak pokazuju da kad god se nađemo pred grudima ili predmetima koji su s njima povezani (poput brushaltera), češće donosimo loše odluke.

Kada žena rodi, novorođenče će na različite načine doticati i stimulisati majčine grudi. Ti podsticaji uzrokuju lučenje hormona oksitocina, koji zatim podstiče mišiće u grudima žene da istisnu mleko. Ovaj hormon ima i druga dejstva – on uzrokuje majčinu usredsređenost na bebu, zato nam bebe postaju najvažnija stvar na svetu. Takođe, oksitocin pretvara dojenje u iskustvo koje je ugodno za bebu i zbog toga ona želi da ga ponovi. To stvara neraskidive veze koje traju ceo život. I zato, kada partner stimuliše ženine grudi, on proizvodi istu seriju hemijskih reakcija kao i dojenje. Autori stoga zaključuju da muška fascinacija grudima nije čudna, ona je "nesvesni evolutivni poriv" koji pomaže da se stvori osećaj ljubavi i privrženosti.

Možda je muška opsesija grudima zaista urođena, ali tu je i mnogo drugih činioca koji samo pospešuju taj utisak:

Grudi ih smiruju

Zbog povezanosti s dojenjem, muškarce grudi podsećaju na divne dane detinjstva kad ih je mama štitila.

Grudi su simbol plodnosti

Bez obzira na veličinu, grudi definišu ženstvenost. Grudi simbolizuju zrelost i plodnost žene.

To je stvar prirodne selekcije

Prema Čarlsu Darvinu i njegovoj teoriji evolucije, podsvesno biramo partnere koji izgledaju zdravo i koji su sposobni za reprodukciju. Jedno njegovo istraživanje je pokazalo da muškarce privlače grudi, pogotovo one veće, zato što smatraju da je takva žena sposobna za učestvovanje u produženju vrste. Iako reprodukcija više nije prioritet, protiv tog prirodnog instinkta muškarci se ne mogu boriti.

Vizuelno ih stimulišu

Dok žene može stimulisati i odlomak iz nekog romantičnog romana, muškarce stimuliše ono što vide. A grudi su nešto što ih posebno "pali" i opsesivno privlači njihovu pažnju.

Pritisak društva

Jedan od razloga zašto su muškarci opsednuti grudima je društvo. Prošetajte malo gradom, izađite u klubove i biće vam jasno o čemu pričamo. Žene nose dekoltiranu odeću, bez brushaltera, ističu svoj seksipil naglašavajući grudi. Obratite pažnju na reklame, oglase u novinama, modnu industriju… grudi su postale marketinški materijal.

Grudi imaju onu posebnu privlačnost kao tabu

Erotična privlačnost grudi bazira se na tome što bi grudi zapravo trebalo da budu sakrivene od pogleda. Najveći izazov leži u onome što ne možemo imati i zato su grudi najslađe zabranjeno voće.

  • 12.01.2013 05:19

    Grudi ili silikoni?
    Čini mi se da ovo drugo više fascinira žene.
  • 06.01.2013 02:18
    Kakvo pitanje?
    Isto kao da ste pitali:
    Zasto covek mora da jede?
    ili
    Zasto ljudi vode ljubav?
    Smesno
  • Slavko

    04.01.2013 22:07
    e svašta
    Ko još citira Čarlsa Darvina???Zensko telo je jednostavno_lepo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.