I dalje daleko od ženske vijagre

Petnaestogodišnji napori da se pronađe pilula koja podstiče seksualnu želju kod žena naišli su na novu prepreku, zbog sporednih efekata koje izaziva, poput umora, vrtoglavice i mučnine.

Petnaestogodišnji napori da se pronađe pilula koja podstiče seksualnu želju kod žena naišli su na novu prepreku, zbog sporednih efekata koje izaziva, poput umora, vrtoglavice i mučnine.

Pilula "flibanserin", koja bi trebalo da se uzima svakodnevno, napravljena je s ciljem da poveća libido kod žena, delovanjem na supstance u mozgu koje utiču na raspoloženje i apetit. Međutim, američka Uprava za hranu i lekove (FDA) nije sigurna da prednosti leka, takozvane "ženske vijagre", prevazilaze njegove rizike.

Za razliku od seksualnih problema kod muškaraca, dodaje agencija, ženski su uglavnom psihološki, a ne fizički. Kao rezultat toga, postoje brojni drugi uzroci koje doktori moraju da razmotre pre nego što ženi dijagnostikuju poremećaj seksualne želje, uključujući i probleme u vezi, hormonalne poremećaje, depresiju i promene raspoloženja uzrokovane uzimanjem drugih lekova.

Lek ne čini čuda

FDA je u oktobru odbila da izda odobrenje za novi lek i tražila više informacija, a tokom 2010. "flibanserin" je dva puta odbijen s obrazloženjem da su žene koje su ga uzimale prijavile samo 1,7 više seksualnih iskustava mesečno, u odnosu na žene koje su primale placebo. Stručnjaci smatraju da je pronalaženje leka za žensku seksualnu disfunkciju teško jer se nedovoljno razumeju njeni uzroci.

Psihijatar Virdžinija Sedok kaže da ideja da jedna pilula može da kod žena podstakne libido predstavlja pojednostavljenje problema. Čak i ako FDA naposletku odobri "vijagru za žene", Sedok ocenjuje da će ona biti kombinovana s psihološkim tehnikama za smanjenje stresa i poboljšanje samopouzdanja.

Farmaceuti su do sada imali nekoliko neuspešnih pokušaja da patentiraju pilulu za podsticanje libida kod žena. Najpre je testiran lek za koji se nadalo da će povećati dotok krvi u genitalije i samim tim i seksualnu želju kod žena. Kada se ispostavilo da to ne funkcioniše, farmaceuti su se okrenuli hormonima, uključujući i muški hormon testosteron.

FDA je 2004. odbila pilulu kompanije "Proktor i Gembl" baziranu na testosteronu, zbog nedovoljne ispitanosti, iako se pokazala kao veoma efikasna. Lek "flibanserin", kompanije "Sprut Farmaceutikals" je prvi koji je tom problemu pristupio preko hemije mozga.

  • 16.12.2013 12:01
    Vijagra za žene je u startu los naziv jer vijagra za muskace nije pravljena da uveca zelju, nego da otkloni problem u vezi erekcije a
    seksualnu zelju ne mozete stvoriti ni iz cega.
    mozete samo da (kao kod erekcije)otkonite probleme koji uzrokuju njen nedostatak.
    Ko je razumeo shvatice, ko je shvatio razumece.
  • 14.12.2013 01:51
    bmw x6 i kreditna bez limita, i da vidis.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.