Zašto parovi tepaju međusobno?

"Bebo, zlato, dušo, maco, kuco, medo, mišu..." - samo su neki od nadimaka koje brojni parovi koriste u svakodnevnoj komunikaciji jedno s drugim. Evo šta na to kaže nauka.
"Bebo, zlato, dušo, maco, kuco, medo, mišu..." - samo su neki od nadimaka koje brojni parovi koriste u svakodnevnoj komunikaciji jedno s drugim. Evo šta na to kaže nauka.

Kad smo zaljubljeni, ništa nas ne čini srećnijim i sigurnijim nego osećaj da su naše intenzivne emocije uzvraćene istom merom. Upravo kroz ovakve male znakove pažnje obe strane imaju osećaj da je njihova veza posebna, i da su bliži jedno drugom.

Iako se ljudima sa strane može činiti poprilično otrcano i bljutavo, zapravo postoji naučno objašnjenje tepanja i sličnih ponašanja, a njegova je osnova, piše sajtPsychologytoday, ni manje ni više nego neurohemijske prirode, pa se povezuje sa prvim osećajima zadovoljstva i ispunjenja koje smo imali još u ranom detinjstvu.

Nauka to objašnjava na sledeći način: tepanjem i dečijim govorom se nesvesno vraćamo u detinjstvo, delimično iz razloga jer je romantična veza biohemijski struktuirana na isti način kao i naši prvi doživljaj ljubavi još u ranom detinjstvu - ljubav koju smo dobijali od naših roditelja.

Isti neurotransmiteri u mozgu su aktivni u oba scenarija, a za ovakve emocije odgovorna su tri hormona.

Dopamin je hormon koji u mozgu aktivira centar za nagrađivanje - iz tog razloga, baš kao što to rade majka i dete, parovi žele da provedu što više vremena zajedno. Lučenje dopamina u ovakvim situacijama nam daje pozitivne osećaje zadovoljstva, uzbuđenja, ushićenja, energiju i pojačan fokus i pažnju.

Fenilatilamin je odgovoran za fizičku ljubav među partnerima. U pitanju je "hemikalija ljubavi", koja kod parova indukuje ista ona euforična osećanja koje majka i dete imaju jedno prema drugome.

Oksitocin nazivaju i "ljubavnim lepkom", hormonom koji spaja, i čini da se osećamo zaštićenim, sigurnim i delimo duboka intimna osećanja s nekom osobom. U toku ranog života, luči se tokom dojenja, razmene fizičke nežnosti između dece i roditelja, poput ljubljenja i grljenja. U ljubavnim vezama, oksitocin se luči za vreme orgazma. Kad su majka i dete razdvojeni, oboje mogu osetiti snažnu čežnju jedno za drugim, baš kao i partneri u ljubavnim vezama.

U detinjstvu, objašnjavaju psiholozi, imamo univerzalnu potrebu da budemo bezuslovno prihvaćeni, a upravo su ljubavne veze mesta na kojima tražimo ponovnu potvrdu takvog stanja i identiteta ličnosti koju će neko voleti bezrezervno i prihvatati je bez ikakve kritike.

U vezi težimo ka tome da se ponovo osećamo voljeno i prihvaćeno kao nikad ranije, odnosno, kao nikad nakon detinjstva. I ovo se, dodaju psiholozi, ne odnosi samo na trenutni osećaj, nego i strah od toga da ćemo biti ostavljeni i napušteni - najveću noćnu moru svakog deteta.

Dakle, tepanje i dečiji govor mogu zvučati spontano, ali na jednom dubljem, podsvesnom nivou, radi se o nesvesnoj strategiji da osobu kojoj tepamo "ubedimo" u iste one emocije koje imamo prema njoj, tražeći potvrdu i odobravanje.

  • razlog

    01.10.2014 14:10
    Da ne bi slučajno upotrebili ime švalera/švalerke :)
  • nesit

    30.09.2014 16:17
    @ vidiš Dudo možda ti nisi doživela pravi osećaj
    zaljubljenosti koji bi te naveo da tepaš ili da ti se svidi tepanje tvog partnera.


    Naravno ima onih koji to rade usiljeno jer su
    negde to "videli" као nešto in,ali parovi koji
    to rade iz istinske privrženosti su bez sumnje
    srećni,ma kako to nekom drugom bilo odbojno.
    Bljutavo kako ti kažeš.
  • Duda

    30.09.2014 10:51
    bljak
    Tepanje partneru mi je oduvek zvučalo kao prenemaganje i njarenje. A kad čujem u društvu da jedni drugima tepaju, onako da ti se baci pegla, znam da nešto nije debelo u redu medju njima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.