FOTO, VIDEO: Ovo je jedan od najopasnijih puteva do škole

Objavljivanje slika dece sela Atuleer u kineskoj provinciji Sečuan, koja se suočavaju sa opasnošću na putu do škole, izazvalo je veliku zabrinutost javnosti.

Dramatične fotografije koje su se pojavile u medijima prikazuju decu koja nose šarene rančeve i penju se na 17 odvojenih merdevina u pratnji odraslih.

Teškoće sa kojima se suočavaju stanovnici ovog sela naglašavaju ogroman jaz u razvoju između prosperitetne Kine, modernog istoka i udaljenih delova unutrašnjosti koji ostaju ogrezli u siromaštvu.

Stepenice od bambusa su jedini pristup selu u kome odrasta petnaestoro dece, uzrasta od 6 do 15 godina, a koja svake dve nedelje ovim stepenicama odlaze i vraćaju se iz škole koju pohađaju.

Porodice koje žive u selu su članovi manjinske grupe Yi, i opstaju zahvaljujući poljoprivredi. Uzgajaju krompir, orahe i ljute paprike.

Vlada Liangshan perfekture obećala je da će stepenice od čelika biti izrađene kao mera opreza dok se ne nađe neko bolje i dugoročnije rešenje. Meštani koji se bave trgovinom ukazali su da i oni imaju problem, zato što neprodatu robu moraju istim putem da vraćaju kući. Tim od 50 stručnjaka iz oblasti saobraćaja, obrazovanja i zaštite životne sredine doputovao je u selo Atuleer da proceni sigurnije alternative.

Kina je izvukla skoro 700 miliona ljudi iz siromaštva sprovodeći ekonomske reforme u ranim 1980-im godinama, ali uprkos tome i dalje manje od 10 procenata stanovništva još pati od ekstremne nemaštine.

Većina najsiromašnijih Kineza su iz marginalizovanih manjinskih grupa, oni su poljoprivrednici ili stočari koji žive u planinskim delovima jugozapadne Kine, gde su užad, mostovi, kanui i merdevine od bambusa od ključnog značaja za pristup spoljnom svetu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin