Kako strah od virusa korona utiče na decu?

Dok se čini da kod velikog broja dece koronavirus izaziva tek relativno blage simptome, psihološke posledice koje bi pandemija Kovida-19 mogla ostaviti na najmlađe u vidu anksioznosti, mogle bi biti daleko traumatičnije, tvrde stručnjaci.
Kako strah od virusa korona utiče na decu?
Foto: Pixabay
Deci dosad nepoznati izrazi kao što su "pandemija", "izolacija" i "zatvaranje", danas se mogu čuti na svim medijima i u svim situacijama i životnim okolnostima, kažu dečji psihoterepeuti.
 
"Zabrinut sam da bismo mogli dobiti generaciju dece koja pate od anksioznosti po pitanju zdravlja", kaže Niki Čopra, porodični lekar iz južne Engleske koji ima dve ćerkice, starosti dve i četiri godine.
 
Kaže da je njegova starija ćerka, inače razigrano i bezbrižno dete, prošle nedelje došla kući iz vrtića i rekla: "Ako ne peremo ruke, mogli bismo da umremo".
 
Jedan dečiji psihoterapeut iz Londona ističe da aktuelne dečije igre i reči koje deca u njima koriste na oštar način odražavaju "novi svet", prenosi Rojters.
 
Deca su čak izmislila novu verziju igre inače poznate pod nazivom "šuga", u kojoj onaj koji je prvi put uhvaćen ide u "izolaciju", a ako mu se to ponovo dogodi, onda je "mrtav".
 
Taj psihoterapeut kaže da u školi u kojoj radi deca kineskog porekla bivaju maltertirana i da im se govori da su "prljava" i "odvratna" jer "jedu pse i zmije".
 
"Deca nisu loša, ali je njihov strah toliko velik da jedino mogu da ga projektuju na druge da bi stekli nekakav osećaj kontrole", kaže stručnjak.
 
Stoga, umesto da i sami paniče, odrasli - roditelji, komšije, nastavnici i prijatelji moraju da se ponašaju na način koji će imati umirujući uticaj na decu, savetuju eksperti.
  • Skubidubi du

    28.03.2020 23:33
    Sve u svoje vreme
    Deci je to bilo nepoznato....ajde se malo maknite sa ekrana .Dali je to normalno da dete od 3g zna ko je predsednik ,premijer?Dali je normalno da to dete sedi ispred televizora,nece da gleda crtani vec ceka da AVjavi kada ce on moci da ide da vidi babu i dedu””””Ludnica je kanda danas sirom otvorena””na zalost VI sa tv ekrana ste doveli do toga da nam deca budu takva.Moja nece...gledamo crtace

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.