Sindrom nečešljive kose: Zadaje muke i deci i roditeljima

Sindrom nečešljive kose je ipak nešto više od kose koja se teško provlači kroz četku ili češalj.
Sindrom nečešljive kose: Zadaje muke i deci i roditeljima
Foto: Pixabay
Ovo stanje karakteriše kosa koja štrči iz svih uglova, nemirna je, i nemoguća je za "pripitomljavanje", a naročito za češljanje. Obično počinje kod dece uzrasta od tri meseca do 12 godina i karakteriše ga slamnatoplava ili srebrnasto plava kovrdžava ili talasasta kosa, koja je suva i lomljiva i, zahvaljujući svom izgledu, ponekad se naziva i staklena kosa.
Neposlušna je, teško se češlja, mrsi se, opada tokom provlačenja četke, i zadaje velike muke roditeljima, ali i mališanima - dok se sa njom izbore.
Boris Džonson ili Albert Ajnštajn bi mogli da mnogima padnu na pamet, kada govorimo o ovom tipu kose, ali dok su navedeni poznati muškarci poznati po svojim neposlušnim pramenovima, malo je verovatno da imaju ili da su imali to stanje. Osim toga, sindrom nečešljive kose se gubi i uglavnom nestaje u odrasloj dobi.
 
Nije bilo mnogo istraživanja o ovom retkom stanju, o kojem se prvi put članci objavljuju tek1970-ih godina. Od tada se pojavilo manje od 70 publikacija, od kojih su većina bili izveštaji o slučajevima.
 
Jedno od novijih studija koje je uključivalo 11 dece sa nečešljivom kosom izveli su genetičari sa Univerziteta u Bonu, u Nemačkoj. Otkrili su da je ovo stanje uzrokovano najverovatnije mutacijama u tri gena koji kodiraju dobro poznate proteine u folikulu dlake.
 
Međutim, pošto su o toj studiji naširoko izveštavali mediji, javilo se više porodica sa decom sa ovim stanjem, i sada su isti naučnici ponovili ispitivanje genetičke slike kod više od 100 dece. Oni su potvrdili da je kod 76 ove dece uzrok povezan sa mutacijama gena PADIZ, kao i sa uključenošću još dva gena, od kojih sva tri kodiraju važne proteine uključene u formiranje vlasi kose.
 
Ljudske varijacije u izgledu, uključujući i kosu, rezultat su mnogih malih varijacija u našim genima u globalnoj populaciji.
 
Kada se mutacija desi u genu, ponekad to dovodi do promene funkcije proteina. Ako je taj protein u folikulu dlake, više je nego verovatno da će kosa izgledati drugačije. Dakle, ovo može uticati na to - da li će neko biti smeđ, plav, sa kovrdžavom kosom, jakim vlasima, ravnom kosom, riđom, ili će biti - ćelav.
 
Postoji nekoliko dobro poznatih naslednih varijacija u genima koji se odnose na uvojke i talase, ali retko su povezane sa nekom ozbiljnom bolešću.
 
Zanimljivo je da su proteini koji su pogođeni pomenutim mutacijama - često u unutrašnjem omotaču korena koji čine zapravo tri sloja folikula dlake.
 
Recesivni geni
 
Takođe znamo da je kosa koja ne može da se uobičajeno češlja "recesivna" genetska karakteristika. Drugim rečima, oba roditelja moraju biti nosioci mutiranog gena, iako ga sami možda nemaju. Tako da, ako njihovo dete nasledi po jednu kopiju zahvaćenog gena od svakog roditelja - imaće sindrom.
 
Zašto inače vredi proučavati genetske poremećaje kose? Ova vrsta genetičke studije generiše dovoljno informacija tako da roditelji sada mogu da zatraže genetski test koji može pomoći u otklanjanju zabrinutosti oko drugih retkih stanja koja mogu uticati na kosu.
 
Iz naučne perspektive, takođe pomaže istraživačkoj zajednici za biologiju kose da razume više o normalnom rastu kose i važnosti različitih proteina za kontrolu oblika i izgleda kose. Na primer, sada možemo objasniti zašto PADIZ promene utiču na karakteristike kose, tako što analiziramo dešavanja u folikulu.
 
Kosa je jedan od kulturološki najkarakterističnijih i ličnih atributa. Njen stil, oblik, boja, pa i - odsustvo, nešto je o čemu svi razmišljaju skoro svaki dan. Industrija za negu kose razvila se ogromnom brzinom tokom prošlog veka kako bi nam svima pomogla da negujemo i ulepšavamo svoju kosu.
 
Dakle, kada retko stanje dovede do tako fascinantne, ali nemoguće promene u kosi, lako je razumeti zašto naučnici žele da shvate kako se to dešava i da pomognu porodicama sa pogođenom decom da to bolje razumeju.

Teme

kosa

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom