Epidemije malih boginja u SAD, Obama pozvao roditelje da vakcinišu decu

Predsednik SAD Barak Obama pozvao je roditelje da vakcinišu decu, u jeku epidemije malih boginja u nekim delovima zemlje.
Predsednik SAD Barak Obama pozvao je roditelje da vakcinišu decu, u jeku epidemije malih boginja u nekim delovima zemlje.

 

Američki predsednik je rekao da se oni koji nisu vakcinisani mogu razboleti, te su opasni za decu i druge ljude.

Više od 100 slučajeva malih boginja - "morbila", prijavljeno je u SAD od prošlog meseca. Veliki broj slučajeva je direktno ili indirektno povezano sa izvorom u Diznilendu, u Kaliforniji. Obama kaže da epidemije malih boginja mogu da se spreče. Rekao je da razume da su neki roditelji zabrinuti zbog vakcinacije, ali da je nauka ipak "nepobitna".

U svim američkim državama obavezne su određene vakcine za školsku decu, ali roditelji u nekim državama kao što je Kalifornija imaju prava da ne dopuste vakcinaciju svoje dece ako potpišu da su to odlučili iz ličnog uverenja. Najveći broj obolelih u epidemiji koja je zahvatila više država SAD nije primio vakcinu MMR koja je zaštita od morbila, zauški i rubeole.

Male boginje su veoma zarazne i mogu deci da oduzmu sluh, vid, intelekt, čak i život. Ipak, značajan broj američkih roditelja, među kojima i mnogi u Kaliforniji, biraju da ne vakcinišu svoju decu. Oni kao razlog navode zabrinutost zbog sporednih efekata, uključujući autizam. Ipak, specijalisti, poput doktorke Marte Rivere kažu da ne postoji veza između autizma i vakcina: "Nema rizika od autizma, to je dokazano, svi faktori straha su uklonjeni".

Neki od najvećih svetskih stručnjaka za infektivne bolesti kažu da su vakcine delotvorne ne samo medicinski, već i u finansijskom smislu, jer smanjuju troškove i eliminišu teret lečenja bolesti, koje je moguće sprečiti. Doktor Entoni Fauči govorio je o tome u jednom ranijem intervjuu za Glas Amerike: "Ako treba da izaberete jednu intervenciju, ako uporedite investiciju koju ste napravili u istraživanju i primenu sa zdravstvenim dobrobitima, vakcine će biti ili na vrhu liste ili u velikoj meri blizu vrha".

  • 02.02.2015 20:30
    @ Ja - nema rizika??? hahahahhha

    To samo znači da primenjuju bolje i efikasnije metode u dijagnostikovanju autizma.
    Drugo, među decom sa autizmom je četiri puta više dečaka nego devojčica. Da li to znači da dečaci primaju četiri puta više vakcina?
    Dalje, ima li autizma među nevakcinisanom decom? Ima.
  • 02.02.2015 20:21
    @ milica - enigma

    Sud u toj istoj Italiji je grupu seizmologa osudio za ubistvo iz nehata zato što nisu predvideli zemljotres.

    Toliko o italijanskim sudovima.
  • Uncas

    02.02.2015 18:03
    roditelj deteta koje je ubrzo posle vakcinacije utonulo u "blago stanje autizma"...
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205578199436616&set=a.10200353494822266.203822.1301708254&type=1

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.