Da li pravilno perete penis?

Ukoliko niste znali, penis bi trebalo da perete svakoga dana, pogotovo kada vežbate, masturbirate ili se jednostavno oznojite ispod pojasa, tvrdi urolog Darius Paduh sa Kornel medicinskog centra.
Ukoliko niste znali, penis bi trebalo da perete svakoga dana, pogotovo kada vežbate, masturbirate ili se jednostavno oznojite ispod pojasa, tvrdi urolog Darius Paduh sa Kornel medicinskog centra.

To je zato što međunožje predstavlja tamno i vlažno područje idealno za razmnožavanje bakterija i širenje neprijatnih mirisa, baš poput pazuha. A s obzirom na to da je penis jako blizu tih bakterija, sasvim sigurno želite da on bude čist. Zato, svakog dana koristite toplu vodu kako biste oprali penis, prepone i testise.

Ukoliko primetite da i ne miriše baš sjajno ili jednostavno morate da se osvežite nakon treninga ili seksa, nasapunjajte to područje. Samo gledajte da u rukama napravite sapunicu kojom ćete oprati penis umesto da direktno koristite sapun. Ali ne preterujte: koža je na tom području jako delikatna i preteranim pranjem sa uobičajenim sapunom može dovesti do iritacija. Ovo je posebno tačno ako niste obrezani. Većina kupki može dovesti do iritacije penisa zato što poseduju brojne hemikalije, zato je najbolje da koristite hidrirajući sapun sa što manje sastojaka.

A ako se ne tuširate svakog dana, a sa time se slaže i nauka, ipak bi trebalo da "osvežite" svoju muškost na dnevnom nivou, barem koristeći vlažne maramice. Čišćenje pre seksa je važno, ali pranje nakon je još važnije jer može da vam pomogne da izbegnete infekciju.

Želite da se postarate da ste oprali sve telesne tečnosti, i svoje i partnerove, s obzirom na to da bakterije mogu da se razmnožavaju brže kada se osuše na koži. Naravno, to ne znači da morate odmah da iskočite iz kreveta i zaputite se ka tušu.

Pranje penisa odmah nakon seksa može da smanji i rizik od dobijanja HIV-a i drugih polno prenosivih bolesti Cilj je da se postarate da se perete redovno, ali ne previše.

Preterano pranje može oštetiti zaštitnu barijeru na koži i tako olakšati bakterijama, virusima i polno prenosivim bolestima da dospeju u naš organizam.

  • 22.02.2015 21:26
    Ja ga odvezem u perionicu na žeton i isprskam. Jest da nije dovoljan jedan žetona, ali ... kriza je ...
  • Jovica

    22.02.2015 16:12
    kakvo pitanje takav i odgovor
    Da svakako , svaki dan ga ubacim u vešmašinu na otkuhavanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.