Kako da nađete više vremena za sebe?

Nemogućnost odbijanja poziva ili molbi za pomoć, jedan je od razloga zašto ste pod stresom.

Nemogućnost odbijanja poziva ili molbi za pomoć, jedan je od razloga zašto ste pod stresom.

Odredite određeno doba u danu, koje ćete provesti dalje od mejla i društvenih mreža.

Niko od nas ne želi da se oseća usamljeno, ali ponekad je samoća upravo ono što nam treba. No, ako osećate kao da imate sve manje vremena za sebe, donosimo nekoliko korisnih saveta kako da to promenite.

1. Sopstveni kutak

Svako treba da ima ono jedno mesto koje može nazvati svojim. To može biti cela soba, ako ste u mogućnosti ili samo jedan mali kutak u stanu. Bez obzira na veličinu, on treba biti uređen tako da se u njemu možete potpuno opustiti. Takođe, obavestite ukućane koja je svrha tog kutka i napomenite da vam ne smetaju kada se povučeš u njega.

2. Recite ne

Ne možete biti baš svuda i baš svima ugoditi. Nemogućnost odbijanja poziva ili molbi za pomoć, jedan je od razloga zašto ste pod stresom. Lepo je pomoći, ali to ne možte baš svima. Počnite da razmišljate više o sebi i odredite prioritete. To ne znači da ne želite nekome da pomognete pomoći, već da jednostavno nemaš snage ni vremena za to.

3. Isključite se

Odredite vreme u danu, koje ćete provesti dalje od mejlova i društvenih mreža. Neka to za početak bude i samo 15 minuta (znamo koliko je teško), ali s vremenom smo sigurni kako će vam se svideti ta sloboda.

4. Isplanirajte vreme

Spontanost je super, ali u današnjem svetu sve je teže to biti, posebno tokom radne nedelje ispunjene obavezama. Zato nema apsolutno ništa loše u planiranju vremena unapred. Budite sigurni da ćete tako pronaći više vremena za sebe, a manje za neke stvari za koje ćeš tako shvatiti da spadaju u kategoriju "gluposti".

5. Prijateljice

Nema ničeg lošeg u povremenim izlascima, ali ako imate mogućnost, pozovite svoje prijateljice na kućno druženje. Tako ćeš uštedeti vreme koje vam je potrebno za spremanje i dolazak te odlazak s mesta dogovora, a zabave neće nedostajati.

6. Vežbajte

Nikad nije loše ponoviti gradivo: bilo kakva vrsta fizičke aktivnosti itekako pomaže u smanjivanju stresa, a tako ne samo da ćete biti zdraviji i bolje izgledati, već ćeš imati vremena za opuštanje i razmišljanje.

  • jj

    25.02.2015 21:56
    Cu, ćeš, će, ćemo, ćete, će... :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.